Не сушете дрехите си в помещения, в които спите или се храните
Не сушете дрехите си в помещения, в които спите или се храните / Thinkstock/Getty Images

Сушенето на изпраните дрехи вкъщи може да предизвика сериозни здравни проблеми, предупреждават британски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Влажното пране позволява на опасни спори да се размножават у дома. Дрехите по радиаторите повишават влагата на въздуха с 30 процента, а тя се оказва идеалната среда за виреене на опасни организми.

Специалистите предупреждават за опасността от спорите на Asperigillus fumigatus, които предизвикват заболяването аспергилоза. Тази гъбична инфекция засяга дихателната система. Началните оплаквания са кашлица, задух и втрисане. По-късно към тях се прибавят храчки с наличие на кървави жилки, обща слабост, висока температура и загуба на тегло. Заболяването протича със затишие и обостряне.

Проф. Дейвид Денинг от Националния център по аспергилоза в Манчестър изтъква, че във Великобритания се наблюдава рязък скок на случаите на това заболяване. Той съветва в никакъв случай да не се суши прането вкъщи, тъй като влажните дрехи съдържат около 2 литра вода, която се изпарява в помещенията.

Повечето хора имат достатъчно силна имунна система, за да се преборят с астпергилите, които се развиват във влажна среда. Но хората с по-слаба защита на организма са особено уязвими. Под риск попадат и астматиците. Аспергилозата може да им причини фатални увреждания на белите дробове.

Специалистите съветват прането да се суши или в машини за сушене, или навън, но в никакъв случай в помещения, в които спим или се храним.

Източник: БТА