Кметът на Неапол забрани ровенето в уличните кофи за смет
Кметът на Неапол забрани ровенето в уличните кофи за смет / снимка: Guliver/Getty Images

В Неапол кметът Луиджи де Маджистрис издаде заповед, с която се забранява ровенето в уличните кофи за смет и търговията с добитите по този начин отпадъци.

Санкцията за нарушителите е глоба от 500 евро, конфискация на транспортните средства и унищожаване на всякакви уреди и съдове, свързани с тази дейност, която освен добив включва и търговия на улицата с изровените „материали”.

Жителите на Неапол и предградията плащат годишно близо 300 млн. евро данък за събиране и извозване на сметта. Въпреки това градът от десетилетия живее в кризисна ситуация, която често води до обявяване на бедствено положение поради натрупване на битови отпадъци.

Смята се, че зад злоупотребите стои камората - местната престъпна организация от мафиотски тип.

В момента тече съдебен процес срещу Чиприано Кианезе, наричан „краля на екомафията”. Друг подсъдим в процеса е и един от босовете на камората - Франческо Бидонети. Според свидетелски показания Кианезе е бил пълен монополист на складирането на битовите отпадъци не само от Неапол, но от цялата област Кампания, което му позволявало изкуствено да предизвиква кризисни ситуации и увеличаване на социалното напрежение.

Източник: БТА