След приключването на летния сезон безработицата в Шуменско се увеличава
След приключването на летния сезон безработицата в Шуменско се увеличава / netinfo

17.3% e равнището на безработицата в област Шумен за месец октомври, при 16.8% за предходния месец. Това съобщават от Бюрото по труда. Регистрираните безработни от областта са 13 204, с 427 лица повече от миналия месец 12 777 безработни за септември. Това е нормален процес през есенния сезон и е в следствие на започналото освобождаване на зает персонал от сферата на преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорството, селското стопанство, както и на приключването на трудовите договори на лицата, назначени по програми за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

В община Шумен броят на регистрираните безработни през месеца е 2 636 при 2 482 за септември със 154 повече. Равнището на безработица в общината през октомври е 5.8% при 5.5% предходния месец. В сравнение със същия период миналата година равнището на безработица е с 1.0 пункт по-ниско.

На работа през октомври са постъпили 617 безработни лица. На първичния пазар на труда реализация са намерили 441 безработни. С посредничеството на бюрата по труда от Шуменска област на работа са постъпили 443 лица. По програми за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" устроените са 176. През месеца работа са започнали 139 младежи до 29 години, от които 77 са на възраст до 24 години.

В бюрата по труда от областта са заявени 532 работни места. На първичния пазар са обявени 268 работни места. Най-голям е делът на местата, обявени от работодатели от частния сектор - 75% (201 работни места). През месеца най-много от обявените работни места са от сферата на преработващата промишленост (94).