Нелегални кафе автомати
Нелегални кафе автомати / НАП

За три автомата за топли напитки не са подавани данни за оборотите към НАП. Машините са проверени от инспекторите по приходите от офис Стара Загора, а на собствениците им е съставен акт за нарушение. Ден по-късно, същите вече подават коректно информация за дневните продажби към Приходната агенция.

Системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП съхранява данни за оборотите на търговските обекти, като периодично засича и спад при определени групи търговци, обикновено след 17,30 ч. в делнични и през почивни дни. По тази причина голяма част от контролния ресурс на приходната агенция е съсредоточен във вечерни и проверки през уикендите в търговски обекти и увеселителни заведения.

От НАП напомнят, че глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лв., а за юридически лица, укриващи обороти, от 500 до 2000 лв., може да се стигне и до запечатване на търговския обект.

При проверки служителите на НАП винаги се легитимират със служебните си карти. Инспекторите на приходната агенция не приемат и не изискват плащания в брой, всички дължими глоби се заплащат единствено по банков път.