Започва медийният фестивал Българската Европа
Започва медийният фестивал Българската Европа / netinfo

В Русе се открива медийният фестивал "Българската Европа". Форумът се организира от Сдружение „Европейски пространства“ с подкрепата на Представителството на Европейската Комисия в България. Събитието се развива в три сегмента: конкурсна, дискусионна и филмова програма.

115 продукции на 11 национални и регионални телевизии участват в конкурсната програма на медийния фестивал. Най-голям е интересът на журналистическите екипи към категория „Социално включване“: 62 продукта се състезават в категорията. В категория „Разследваща журналистика“ се представят 36 разследвания на най-смелите български телевизионни репортери. В категория „Реформа в съдебната система“ участват 17 продукции.

Веднага след откриването, днес от 14.00 ч. е предвидена дискусията „Медиите и промяната“. За панелисти са поканени Огнян Златев, Ръководител на Представителството на Европейската Комисия в България, доц. д-р Георги Лозанов, председател на СЕМ и доц. д-р Иво Драганов, Нов Български Университет. Две дискусии ще приковат медийното внимание в петък, 28 ноември. „Правата на децата и медиите“ и „Медии и гражданско общество“. На обсъждането ще се включат представители на национални мрежи или близо 100 граждански организации.

Филмовият маратон започва в зала „Русе“ на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ на 27 ноември от 18.00 ч. с прожекцията на филма „Едуард Захариев - живот 24 кадъра в секунда“, носител на Златен Ритон 2013. Наградата е за дебют на режисьора Павел Павлов.

В петък прожекциите са веднага след награждаването, в 19.00 ч. с филма „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“, носител на Златен Ритон 2013 за най-добър документален филм и „Цветанка“ на режисьора Юлиян Табаков. Организаторите са предвидили среща с режисьора веднага след края на филма. На 29 ноември, събота, „Българската Европа“ 2014 продължава с киномаратон в зала „Русе“ от 11.00 ч.

Днес и утре в Канев Център ще бъдат основните събития от фестивалната програма: прожекциите на конкурсните категории, заседанията на журито, дискусионните панели. Церемонията с връчване на наградите на „Българската Европа“ е на 28 ноември, петък, от 19.00 ч. в зала „Русе“. Журито на фестивала, което ще оценява ще бъде в състав: председател доц. д-р Иво Драганов, сценариста Владимир Киров, Десислава Томбушева, Боя Харизанова и Димитър Липовански.