Има опасност софийското метро да забави изграждането на тунел под Шипка
Има опасност софийското метро да забави изграждането на тунел под Шипка / DarikNews.bg, архив

Софийското метро става приоритет на Оперативна програма Транспорт, заедно с автомагистрала Струма. Заради столичните интереси има опасност да забави реализацията на тунела под Шипка. Това заяви на пресконференция в Габрово Николай Григоров, Областен управител по време на кабинета Орешарски.

Първото нещо, което Николай Сираков трябва да направи, когато получи заповедта си за назначаване като Областен управител, е да си вземе чантата и да отиде в Управляващия орган на Оперативна програма "Транспорт", заедно с вицепремиера Томислав Дончев, депутата Цветомир Михов и всички от управляващото мнозинство.

Това посъветва на пресконференция бившият Областен управител Николай Григоров.

По думите му тунелът под Шипка е заплашен да не се реализира през този програмен период. "Предишното некадърно правителство на ГЕРБ начело с Георги Близнашки обърка апликационната форма на оперативната програма", твърди Григоров.

Николай Григоров заяви, че парите от цялата оперативна програма отиват в автомагистрала Струма и западния обход на София. Тунел под Шипка ще се строи, ако останат пари. За магистрала Хемус няма готовност.

Според бившият областен управител това е малко вероятно да се случи. "Магистрала Хемус досега не е присъствала като приоритет. Истината е, че парите се насочват към София".

Мнението на Григоров е, че предложените от Цветомир Михов промени в закона, няма да ускорят, а ще забавят реализацията на обекти, тъй като повечето хора печелят такъв тип дела в съда, при това с по-високо обезщетение. Николай Григоров подкрепи идеята на депутата Кирил Добрев да се търсят начини за ускоряване на работата на съда.

"Юли месец бяха записани три ясни приоритета в частта за пътна инфраструктура. Половината от средствата са за автомагистрала Струма. Западният обход на София и тунелът под Шипка са другите приоритетни обекти. Некадърното правителство на Близнашки, което е на ГЕРБ, направи така, че да се появи автомагистрала Хемус, за чиято реализация няма никаква готовност".

Според Григоров все още има шансове ситуацията да се промени в полза на тунела под Шипка.

"Има механизми, аз съм готов да ги споделя, апелирам да се съберат всички народни представители и да отидат с вицепремиера при министъра на транспорта, за да се направят промени в Оперативната програма, докато не е затворена", призова Николай Григоров.