Здравната каса няма да поема нови клинични пътеки през 2015-а
Здравната каса няма да поема нови клинични пътеки през 2015-а / снимка: БГНЕС, архив
Здравната каса няма да поема нови клинични пътеки през 2015-а
76585
Здравната каса няма да поема нови клинични пътеки през 2015-а
  • Здравната каса няма да поема нови клинични пътеки през 2015-а

Догодина не се очаква включването на нови лекарства, както и нови клинични пътеки в списъка с тези, които Здравната каса покрива към момента. Това предвижда проектът за бюджета на институцията за 2015 г., стана ясно по време на извънредно заседание на Надзорния съвет на касата.

От заседанието на Надзорния съвет на НЗОК стана ясно, че министърът на здравеопазването Петър Москов е одобрил така изготвения проектобюджет на касата за 2015 г. предстои обаче да представи мерки за оптимизиране на тези пари.

Надзорният съвет от своя страна за пореден път не успя да гласува бюджета, тъй като представителите му не успяха да постигнат консенсус по всички детайли.

Според него за следващата година институцията ще поиска с 325 млн. лв. повече, отколкото бе предвидено в бюджета й за тази. Така общите пари за здраве за следващата година ще достигнат 3,155 млрд. лв. В проекта обаче се предвиждат и 220 млн. лв. приходи, събрани в повече от здравните ни вноски, което значи, че държавата се очаква да предприеме мерки за повишаване на събираемостта.

Именно тази тема е станала повод за неразбирателство между членовете на съвета. За тази година средствата, които се очаква да постъпят в касата от надсъбрани здравни вноски, не надвишават 80 млн. лв. това е с почти 150 млн. лева от планираното за догодина.

Оказа се, че членовете на съвета не са постигнали консенсус и по въпроса дали предлагания за догодина бюджет ще бъде достатъчен и вместо допълнителни 325 млн. лева няма да са нужни още примерно 500 млн.

Предстои министърът  да предложи мерки за оптимизиране на разходите. Едва тогава ще може с повече точност да се каже ще стигнат ли парите за здраве през 2015 г.  дотогава Надзорът ще продължи да се събира, за да обсъжда бюджета.