Общественият посредник с препоръки по процедурата за отпускане на помощи за лечение
Общественият посредник с препоръки по процедурата за отпускане на помощи за лечение / netinfo

Общественият посредник на Шумен Иван Капралов отправи препоръки към администрацията за отстраняване на нередности във въведената процедура за отпускане на финансова помощ за лечение на гражданите. След извършена проверка по повод на конкретна жалба от гражданин на Шумен омбудсманът констатира, че към документите за кандидатстване за въпросната помощ е въведен формуляр на декларация, удостоверяващ факта, че лицето не е получило застрахователно обезщетение, дарение или друга финансова помощ за изплащане на необходимите разходи за същото заболяване.

Според Иван Капралов това е незаконосъобразно ограничаване на кръга на правоимащите лица, което в определени случаи ги кара да се откажат от получаването на полагащата им се помощ с цел да се възползват от друг източник на финансиране.

В правилата приети от Общинския съвет за отпускане на помощта е записано, че правоимащи лица са тези с постоянен и настоящ адрес в общината от не по-малко от една година, чиито доходи и имущество са недостатъчни за покриването на разходите по лечението. На второ място, въведената от администрацията процедура изисква от гражданите при отпускане на определената от компетентна комисия помощ да предоставят оригинал на счетоводния документ за заплащането на извършеното лечение.

Общественият посредник настоява за въвеждането на правила за служебна заверка на копие на първичните счетоводни документи, като подчертава, че оригиналите на фактурите се издават в полза на техните получатели според Закона за счетоводството и Закона за данък добавена стойност. „В този смисъл въведената от общината и други социални служби практика да се изисква предоставянето на оригинала на фактурата е порочна", допълва Капралов