25 млн. евро влагат в изграждане на завод за хлор в Горна Оряховица, уверяват, че е безопасен
25 млн. евро влагат в изграждане на завод за хлор в Горна Оряховица, уверяват, че е безопасен / netinfo

25 млн. евро ще бъдат вложени в изграждане на завод за производство на хлор и натриева основа в Горна Оряховица. Фирмата-инвеститор представи своя проект на специална среща с медиите с цел да информира обществеността с технологията и производствения процес, тъй като през последните седмици темата предизвиква недоволство и остри реакции сред жителите на града. В интернет дори стартира подписка против изграждането на завода, който според организаторите е “цъкаща отровна бомба”.

За да тушира напрежението компанията даде пресконференция, на която подробно разясни своя инвестиционен проект и увери, че производствената технология не е опасна за здравето на населението. Бъдещият завод се предвижда да бъде построен на площадка от над 1 декар в района на складовата база на фирмата в Горна Оряховица, която е край Топливо и “Химснаб”.

25 млн. евро влагат в изграждане на завод за хлор в Горна Оряховица, уверяват, че е безопасен
netinfo

Според изпълнителния директор на фирмата Цветан Цветков инсталацията за хлор-алкална елeктролиза отговаря на всички европейски изисквания за безопасност, а при изграждането и функционирането й ще бъдат осигурени безусловни мерки за сигурност. Производственият капацитет от 15 000 тона годишно хлор ще покрива нуждите на страната ни за пречистване на питейната вода, както и необходимата потребност за хлор-алкални продукти на България, каза Цветков.

По думите му България е единствената страна в Европейския съюз, която няма такъв тип производство и в момента внасяме хлор от Румъния. Реализирайки този проект в България ще остават над 15 млн.лв. приходи годишно, които в момента изтичат навън, коментира Цветков. Той гарантира, че ще бъдат приложени всички необходими предпазни мерки, средства и техники за безаварийно експлоатиране на бъдещата инсталация. Предвижда се автоматизирана система за управление, което да свежда до минимум човешката грешка. За осигуряване на безопасно транспортиране на продукти (хлор) от един сектор в друг ще се използва тръбопроводна арматура тип тръба в тръба от титан, а между тръбите ще има датчици.

Складът за съхранение на хлор е от полуподземен тип, вкопан на 60% в земята, в бетонов саркофаг и с блиндирани херметични врати. Конструкцията е избрана да издържа на изискванията за 8-ма степен на земетресение и недопускане на емисии хлор в околната среда. Резервоарите за съхранение ще бъдат поставени върху бетонов фундамент върху тензодатчици за непрекъснато следене и отчитане на количеството течен хлор. Към склада ще бъде изграден отделен модул за хлор-унищожение, готов да сработи цялото количество хлор от склада. Към него ще бъде монтирана оросяваща система с водна завеса, имаща за цел да охлажда резервоарите при евентуални по-високи температури и да ограничи емисиите хлор в околната среда в случай на авария.

Цялата инсталация ще бъде изградена върху бетонова площадка за недопускане на замърсяване на почвите и подпочвените води. На площадката ще бъде интегрирана локална автоматична система за оповестяване и контрол, която осигурява надеждна информация за предупреждение в случай на авария, съпроводена с изтичане на хлор, посочи Цветков. По думите му фирмата е избрала Горна Оряховица за изграждането на завода заради добрата инхраструктура и удобната локация на града. В новата производствена база ще бъдат разкрити 200 работни места, а назначените специалисти ще преминат през специално 6-месечно обучение в чужбина. Средната заплата на персонала ще бъде около 1000 лв. месечно.

Докладът за въздействието върху околната среда на инсталацията е получил положителна оценка от Изпълнителната агенция по околна среда, каза още Цветан Цветков. Общественото му обсъждане е насрочено за 16 декември от 14,30 часа в сградата на Община Горна Оряховица.

25 млн. евро влагат в изграждане на завод за хлор в Горна Оряховица, уверяват, че е безопасен
netinfo


В безопасността на бъдещото производство и сигурността на използваната технология увери и Йончо Пеловски, зам.-председател на Българската камара на химическата промишленост. Според него това е възможност да се възроди този сектор на индустрията в България. "Последните 40 години в химическата индустрия настъпиха колосални изменения и в момента производственият процес, свързан с хлор, покрива всички най-строги изисквания не само на европейското законодателство, но и на Световната здравна организация. Това позволява такъв тип инсталации вече да се разполагат и в населени места”, подчерта Пеловски и даде за пример няколко европейски града, където в чертите на населеното място има изградени подобни и дори по-големи по капацитет инсталации за хлор.