На пазара на труда се търсят лекари, берачи на ягоди, шивачи
На пазара на труда се търсят лекари, берачи на ягоди, шивачи / Дарик Добрич

12.2% е нивото на безработица в Добричка област през октомври 2014 г., съобщи директорът на Бюрото по труда Васил Сивков. Това е ръст с 1.6% спрямо предходния месец. Броят на регистрираните безработни е 9 742. В Добрич те са 3 419, като равнището на безработица в града е 7.6%. Специалистите подчертават, че повишението е нормален процес за този период на годината и се дължи на освобождаването на сезонно заетите работници.

На работа през изтеклия месец са постъпили 538 безработни, от които с посредничеството на бюрата по труда - 356, а 102-ма по мерки за заетост и ОП "Развитие на човешките ресурси". Най-много заявени работни места има в преработващата промишленост, селското стопанство, търговията, администрации, финансови дейности. Продължава търсенето на лекари, шивачи на обувки и облекла, шофьори. Има обява за работа за 70 души в една фирма в София - 15 места за "контрол по разплащанията", 35 - "обслужване на клиенти" (с перфектен турски език) и 20 букмейкъри.

Набират се също берачки на ягоди за Испания между 25 и 40 годишни, с познания по езика. Крайният срок за кандидатстване е 8 януари 2015 г.

Вече са отворени и 200 места за студентска ваканционна заетост в Германия за догодина. Документи се набират до 5 януари 2015 г.