Има ли конфликт на интереси при продажбата на контактната мрежа питат съветници
Има ли конфликт на интереси при продажбата на контактната мрежа питат съветници / DarikNews.bg, архив

Въпроси относно процедурата за провеждане на търга за продажбата на контактната тролейбусна мрежа в Добрич постави общинският съветник от Атака Атанас Атанасов пред кмета Детелина Николова по време на сесията на Общинския съвет.

Първият търг за продажба на мрежата бе проведен на 9 октомври т.г. с обявена начална тръжна цена 1,2 млн.лв и е нямало депозирани оферти. На 30 октомври е проведен втори търг със законното 20-процентно намаление на цената /960 хил.лв/, като е спечелила русенската фирма Балмет.

Атанасов изрази съмнения, че фирма ЕЛ ЕООД Русе, която направи пазарната оценка на мрежата /според съветника без да има необходимата компетентност/ и фирмата спечелила търга Балмет са собственост на един и същи човек - Стефан Спасов Стефанов. Атанасов пита не е ли странно, че договорът за покупко-продажбата на мрежата от страна на спечелилата фирма Балмет е подписан в качеството му на пълномощник именно от Стефанов – собственика на ЕЛ ЕООД.

Според съветника Милко Пенчев целият процес на продажба на контактната мрежа е в конфликт на интереси между фирмата, която е извършила оценката и фирмата, която е придобила мрежата. „Правиш оценка сам на нещо, което ще купиш впоследствие”, коментира Пенчев. Той обаче уточни, че на този етап изказва само съмнения, че това е сделка, която е ощетила общината. Пенчев обясни, че ще изиска от администрацията пълния набор от документи по процедурата за продажбата и когато се запознае с тях, ще коментира дали има нарушения.

Отговор на въпросите на Атанас Атанасов кметът Детелина Николова ще даде на сесията на Общинския съвет на 16 декември.