Въоръжават норвежките полицаи заради повишен риск от атентати
Въоръжават норвежките полицаи заради повишен риск от атентати / снимка: Guliver/Getty Images

Норвежките полицаи, които обикновено са без оръжия, ще патрулират въоръжени в следващите четири седмици поради повишен риск от атентати, предаде АФП. След един месец ще се направи нова оценка на ситуацията със сигурността.

Дирекцията на норвежката полиция съобщи, че униформените полицаи, които изпълняват задачи по наблюдение и намеса, от ще носят пистолети. Причината е, че норвежкото вътрешно разузнаване е преценило, че полицията и армията са възможни мишени на терористични атаки.

Наред с това норвежката армия препоръча на военнослужещите да не носят униформи в извънработно време. На 5 ноември вътрешното разузнаване заяви, че има вероятност Норвегия да бъде изложена на опити за терористични атаки в следващите 12 месеца, и спомена нападения, които неотдавна са били извършени или осуетени в Канада, Лондон и Австралия.

Норвежките власти се опасяват от връщане в страната на джихадисти, които са натрупали боен опит в Сирия. Според вътрешното разузнаване около 60 свързани с Норвегия лица са се присъединили към джихадистки организации в Сирия. Полицията в Норвегия обикновено патрулира без оръжия, въпреки че може да ги държи в багажниците на колите си.

Мнозина в интернет изразиха несъгласие с въоръжаването на норвежката полиция и дадоха пример със ситуацията в САЩ, където през август бял полицай застреля невъоръжен чернокож младеж във Фъргюсън.

Източник: БТА