Рекордно ниска остава безработицата във В. Търново
Рекордно ниска остава безработицата във В. Търново / DarikNews.bg, архив

Рекордно ниска безработица отчита втори пореден месец Бюрото по труда във Велико Търново. 5,2% е нейното равнище за старата столица през октомври, което е два пъти по-ниско от средното за страната (10,7 %). 2226 са регистрираните трудово незаети във Велико Търново, което е с 16,2 % по-малко от същия период на миналата година, съобщи директорът на Бюрото по труда Обрешко Нечев. Въпреки ниските стойности в старопрестолния град, безработицата остава висока в другите две общини, които обслужва дирекцията. За Елена равнището е 22,7 %, а в Златарица - 41,1 %.

Новорегистрираните на борсата през октомври са 466. Голяма част от тях (68%) са се записали в бюрото по труда, тъй като са се завърнали от други градове на страната или от чужбина. 237 души пък са освободени от сектор „Услуги".

Младежката безработица се увеличава, достигайки 17,9 % от всички регистрирани безработни във великотърновското Бюро по труда. Над половината от младите хора без работа са жени, които нямат квалификация. Всеки пети е с основно образование или няма завършен 8 клас.

Работа са успели да си намерят 388 от октомврийските безработни. Продължават да се търсят основно общи работници. За едно работно място са се конкурирали 8 безработни, при седем за предходния месец.