Младите хора и насилието над жените са сред основните социални проблеми пред ЕК
Младите хора и насилието над жените са сред основните социални проблеми пред ЕК / iliana.info

Надежда, че новата Европейска комисия ще обърне повече внимание на проблема с насилието над жените, на възможностите за реализация на младите хора и на по- добрата информираност за работата на европейските институции изрази евродепутатът Илияна Йотова в Брюксел пред младежи от Плевен. За това разказаха участниците в посетителската група в Европейския парламент.

12 млади плевенчани бяха на двудневна визита в белгийската столица по покана на заместник - председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Илияна Йотова.

Младите хора и насилието над жените са сред основните социални проблеми пред ЕК
netinfo

Темата за насилието над жените е често пренебрегвана за сметка на икономически въпроси, но стремежът е ЕК да бъде подтикната към законодателна инициатива за борба с този тежък проблем, е заявила Йотова на специална среща с плевенските младежи.

Един от участниците в срещата - Лъчезар Крумов сподели, че е била дискутирана и политиката в областта на миграцията, която се превръща в четвъртата по важност в Европа след финансовата, икономическата и социалната, но определено влияе върху всички тях.

Младите хора и насилието над жените са сред основните социални проблеми пред ЕК
netinfo

В тази връзка комисията по вътрешна сигурност е отправила парламентарен въпрос към ЕК за конкретни мерки, които да бъдат предприети оттук нататък за справяне с емигрантската криза. Йотова е подчертала, че бежанският натиск на границата между България и Турция изисква специални операции, подобно на тези за Средиземно море.

В рамките на двудневното си гостуване в Брюксел, плевенската младежка група е имала възможността да разгледа Европейския парламент, да се запознае с неговата работа, да узнае неговата история във виртуалния Парламентариум. В останалото свободно време плевенските представители от ДФСГ "Интелект" и от Медицинския университет са имали възможност да разгледат културно-историческите забележителности на белгийската столица.