Събирането на пари за охрана в училищата - доброволно или задължително?
Събирането на пари за охрана в училищата - доброволно или задължително? / Дарик Добрич, архив

Осигуряването на охраната в добричките общински училища става по три начина. Това се разбра днес на сесия на Общинския съвет, след отговор на кмета Детелина Николова на питане на съветника от Атака Атанас Атанасов.

В една част от училищата охраната е осигурена със собствени сили и средства, обясни кметът. Длъжностните лица от училищата осъществяват пропускателен режим и охрана. Такива учебни заведения са ОУ”П.Волов”, ОУ”Н.Вапцаров”, ОУ”Й.Йовков”, ПМГ”Иван Вазов”, Ученическо общежитие, Спортно училище „Г.С.Раковски”. В тези училища не се събират пари от родителите за охрана.

В друга група училища охраната се осъществява от лицензирана охранителна фирма, по сключен договор между фирмата и директора. Услугата се заплаща от училищния бюджет. Това са ОУ”Хр.Смирненски” и СОУ”Димитър Талев”. Там също не се събират пари от родителите.

В третата и най-многобройна група влизат ОУ”Хан Аспарух”, ОУ”Хр.Ботев”, ОУ”Ст.Караджа”, СОУ „Любен Каравелов”, СОУ”Кл.Охридски”, СОУ”Дора Габе”, СОУ”П.Р.Славейков”, Езикова гимназия и Хуманитарна гимназия. Охраната там е от лицензирана охранителна фирма, въз основа на сключен договор между фирмата и училищното настоятелство. В тези училища родителите правят дарителски вноски в касата на настоятелството срещу квитанция, а то плаща на фирмата. Родителските вноски са между 16 и 25 лева годишно.  Договорът за охрана в Хуманитарна гимназия изтича на 31 декември т.г. и уверенията на училищното ръководство са, че охраната ще се поеме изцяло от училището, заяви Николова.

Възлагането на лицензирана външна охранителна услуга не винаги е по ограничените възможности на делегираните училищни бюджети. Затова някои училищни ръководства прибягват до помощта на училищните настоятелства, които имат и функцията да съдействат за осигуряване на допълнителни финансови и материални средства и да подпомагат поддържането на училищната база, заяви още кметът Детелина Николова. Тя допълни, че през април 2013 година е направена проверка как се организира охраната с помощта на дарения на родители. Резултатите са представени на съвещание с директорите. Поискано е всички училища да направят на анализ за възможността да осигуряват охраната от бюджета на училището.

Кметът изрично подчерта, че даренията са доброволни и това не може да се наложи като задължително за родителите. Нагласата на училищните ръководства за 2015 година била разходите за охранителна дейност да се поемат от училищата, ако делегираните бюджети позволяват това.

Процедурата за събиране на тези средства не е доброволна и дарителска, а има задължителен характер. Това се твърди от родителите, заяви Атанас Атанасов. Той разполагал с подписка със 700 подписа на недоволни от начина на събиране на пари за охрана родители. Атанасов твърди, че парите се събират от класните ръководители, а не от упълномощен родител от класа. В много от случаите не се издавали протоколи за дарение. Атанасов попита колко от училищните настоятелствата имат актуална регистрация съобразно закона.

Съветникът предложи Постоянната комисия по наука и образование да извърши проверки на място в тези училища, в които се събират дарения, а кметът да назначи вътрешен одит на организацията на счетоводната отчетност при дарителски вноски на родители. Атанасов твърди, че има документи от основно училище, където в договора за охранителна дейност няма подпис на възложителя.

Одитни проверки се правят ежегодно, те се изпращат РИО и ако се докаже злоупотреба,  се сезира съответната институция, каза Детелина Николова. Случай на злоупотреба е бил засечен миналата година, но кметът не даде повече подробности.