Обама се разделя с военния министър на САЩ Чък Хейгъл
Обама се разделя с военния министър на САЩ Чък Хейгъл / снимки: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама потвърди, че Чък Хейгъл се оттегля от поста министър на отбраната след близо две години на поста, съобщиха световните агенции.

По-рано вестник „Ню Йорк таймс" посочи като причина за оставката различията на държавния глава и министъра по стратегията срещу групировката "Ислямска държава".

Хейгъл, бивш сенатор републиканец, е начело на Пентагона от началото на 2013 година.

Високопоставен представител на министерството на отбраната поясни, че Хейгъл връчил оставката си в писмо до Обама тази сутрин и Обама я е приел. Хейгъл се е съгласил да остане на поста си, докато неговият номиниран от Обама приемник бъде одобрен от Сената, посочва Асошиейтед прес.

Обама се разделя с военния министър на САЩ Чък Хейгъл
netinfo

Хейгъл е първият министър, който напуска екипа на Обама след загубата на демократите на парламентарните избори в началото на ноември, отбелязва АП.

Решението на Обама да приеме оставката на 68-годишния Хейгъл е признание, че заплахата на групировката "Ислямска държава" ще изисква различен подход и умения от тези, които Хейгъл вложи в работата си като министър на отбраната, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Представител на администрацията на Обама, пожелал да остане анонимен, подчертава, че Хейгъл не е уволнен от президента. Оставката на министъра обаче показва, че Белият дом се вслушва в критиките, отправени срещу правителството заради реакциите му по някои въпроси, касаещи националната сигурност, в това число и реакцията на кризата се ебола и заплахата от страна на ИД, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Обама се разделя с военния министър на САЩ Чък Хейгъл
netinfo
За евентуални приемници се посочват няколко имена. На първо място е Мишел Флорной, бивш заместник-министър на отбраната, сенаторът Джак Рийд, който е демократ от Роуд Айлънд и бивш военен от десантна бригада, както и Аштън Картър, бивш заместник министър на отбраната.


Източник: БТА