Цацаров: Тефтерът на Златанов е символ на властовия механизъм
Цацаров: Тефтерът на Златанов е символ на властовия механизъм / снимка: БГНЕС, архив

„От гледна точка на доказателствения материал, с който прокуратурата обосновава обвинителната си теза, бележникът на подсъдимия - бивш председател на КПУКИ, съвсем не е основното доказателство. Златанов не е обвинен за воденето на записки в бележник, нито за съдържанието на тези записки".

Това коментира пред Фокус главният прокурор Сотир Цацаров по повод изчезването на тефтера на Филип Златанов.

По думите му обвинението касае негови длъжностни нарушения по образуване и движение на преписки в комисията, начин на реакция на сигнали и решения, които в значителна степен са се превръщали в бонус или в бариера за проверяваните лица:
„Това се доказва със самите преписки за конфликт на интереси, приложени по делото, както и със свидетелски показания. Подсъдимият отказва да дава обяснения - това е негово право. В самото начало на производството, след извършените претърсвания, той потърси контакт чрез адвокат с разследващите и предложи да говори - да разкаже всичко за начина на въздействие и за източника на всяка „инструкция" в бележника си, срещу споразумение за условна присъда. Тази „оферта" бе валидна една нощ - на другата сутрин бе предадено, че е готов на всичко /обвинение, съд, затвор/, но не и да дава обяснения. Защо, може би не е толкова трудно да се отговори ...".

„Така тефтерът не е толкова доказателство, колкото символ - символ на определен властови механизъм. Записките в него са водени, може би защото за автора им е било трудно да запомни всички указания или защото е искал да бъде стриктен в изпълнението им. Липсата на такива записки (в бележници, в компютри или където си представите) у ръководители на други държавни органи или дори органи на съдебната власт означава ли, че точно този механизъм не е действал там? Има бележник - има манипулации и нарушения, няма бележник - няма „този да се удари, онзи да се забави"? Затова казвам, че тефтерът е символ - той е материална изява на определен начин на мислене и така порочен начин на работа в държавния апарат", допълва Цацаров.