Полицаи застреляха чернокожо момче, размахващо пистолет играчка
Полицаи застреляха чернокожо момче, размахващо пистолет играчка / Guliver/Getty Images, архив

Дванайсетгодишно афроамериканско момче с пистолет играчка, приличаща на истинско оръжие, бе застреляно от полицията на детска площадка в Кливлънд, щата Охайо, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Двама полицаи са намесили в събота следобед на детската площадка след получен телефонен сигнал, че неизвестно лице с пистолет се прицелва в минувачите. Полицаите наредили на момчето да вдигне ръце, но то "спуснало ръце към кръста и посегнало към пистолета си", се казва в изявление на полицията. Тогава полицаите стреляли два пъти и улучили момчето в корема.

Момчето, идентифицирано от властите като Тамир Райс, починало от раните си вчера сутринта.

Случаят идва в момент, когато съдебни заседатели трябва да преценят дали да се даде ход на делото срещу бял полицай, който застреля през август невъоръжен чернокож младеж в предградие на Сейнт Луис. Има опасения за размирици ако бъде решено да няма съдебно преследване на полицая.

Двамата полицаи са отстранени от длъжност докато трае разследването на случая.

Председателят на местното полицейско сдружение заяви, че на полицаите не е било казано, че пистолетът може да е играчка, въпреки че в телефонния запис от сигнала до полицията се казва, че оръжието е вероятно имитация.

Източник: БТА