Анатомия на еспресото
Анатомия на еспресото / Thinkstock/Getty Images

На 24 ноември светът отбелязва Националния ден на еспресото. По този повод от foodpanda подбраха няколко любопитни факти около енергийната напитка:

Това, което прави еспресото еспресо, е неговият метод на приготвяне. Горещата вода под налягане и ситно смляното кафе създават напитката с неповторим каймак. Каймакът трябва да бъде плътен със златисто-кафяв, а понякога и леко червеникав цвят. Той има сладък вкус, тъй като съдържа концентрирани захари и масла на еспресото. Тялото е средният слой и обикновено е с карамелено-кафяв цвят. Дъното на еспресото е известно като сърцето, то трябва да е тъмнокафяво. Сърцето съдържа горчивината, така че да осигурява баланс на сладостта от каймака.

Еспресото направи своя дебют в Италия в началото на XX век, въпреки че кафето е част от италианския живот в продължение на векове. Еспресо любителите дължат своята благодарност за вкусната напитка на италианската компания Luigi Bezzera. Именно там откриват,че добавянето на пара с налягане при приготвяне на кафето води до по-силния му ефект, аромат и вкус. Напитката, произведена от машината, в крайна сметка ще стане известна като еспресо, което означава „бързо" на италиански. За съжаление, Bezzera не е толкова талантлив в маркетинга и продажбите, както в проектирането на машината. Няколко години по-късно през 1905-а Desidero Pavoni купува правата на машината от Bezzera и ги патентова. Така еспресото получава своята популярност.

Първоначално кафе машините са имали професионално предназначение, а по-късно се пренасят и в домовете на хората. В наши дни за доброто еспресо са важни четири неща: правилното смилане на зърната на кафето, еспресо машината, смеската кафе и човекът, който го прави.