Жителите на кв. Асенов се жалват от дългогодишни проблеми, плашат с гражданско неподчинение
Жителите на кв. Асенов се жалват от дългогодишни проблеми, плашат с гражданско неподчинение / DarikNews.bg

Жителите на квартал “Асенов” във Велико Търново заплашиха с гражданско неподчинение, ако общината и компетентните институции не започнат да решават най-наболелите им проблеми. Хората са сформирали инициативен комитет, който настоява за спешни мерки по отношение на няколко сериозни въпроса, измъчващи квартала от години. Най-неотложният е да се разчисти образувалата се от наносите в река Янтра тапа на изхода на квартала, заради която при всеки дъжд крайбрежните къщи са застрашени от заливане. "От общината почистиха само 300 метра храсти и дървета край брега, а проблемните островчета в самото корито на реката си стоят непокътнати и именно заради тях стават наводненията в квартала", заяви Симеон Николов, който живее в Асенова махала и е част от инициативния комитет.

Постоянното свличане на камъни и скална маса от хълма Трапезица също държи хората в паника от години. „Искаме незабавно да бъде обезопасен хълмът, тъй като опасността нараства и се страхуваме за живота и имотите си”, заяви председателят на инициативния комитет Евелина Антонова. Жителите на емблематичния търновски квартал се жалват още от неремонтирани улици, липсващи тротоари и осветление, стара канализация, а в голяма част от района дори няма изградена такава. “От години подаваме сигнали в кметството. За някои от поставените въпроси сме получили отговори, по други има и развитие, но най-наболелите проблеми винаги остават на заден план и не се решават”, посочиха от инициатилния комитет. От там признават, че част от поставените въпроси не са от компетентността на общината, а са пряко зависими от ВиК и областна управа, но призовават институциите "да спрат да си прехвърлят топката".

Хората искат в квартала да се изгради нова детска площадка, да се подменят уличните настилки, да се обезопасят автобусните спирки и да се ограничи тежкотоварният транспорт, който руши къщите им. Тирове постоянно минават по тясната улица “Климент Охридски” и тресе домовете на хората. В къщата на Божидар Блажев дори на няколко пъти са се забивали камиони и външната му стена стои разбита. Десислава Гетова, която е майка на две деца, настоява автобусната спирка до гара Трапезица да се обезопаси с пешеходна пътека и “легнали полицаи”. Изворната вода, която се стича от хълма по пътя, трябва да се отведе, тъй като през зимата създава предпоставки за пътни инциденти. Трасето се превръща в ледена пързалка и шофьорите, непознаващи участъка, могат да катастрофират и дори да забият колата си в спирката, тревожи се г-жа Гетова.

“Нашият квартал е “златната кокошка” на Велико Търново, а ние живеем като туземци. От тук минава целият туристопоток на града. Данъците, които плащаме, са едни от най-високите в страната. Очакваме да получим съответната грижа от общината”, заяви Симеон Николов. По думите му възмущението на жителите от нерешените проблеми в квартала непрекъснато расте. Напрежението може да ескалира, ако не се задвижат институциите, предупреждават от инициативния комитет. Хората обмислят идеята да блокират пътя през Арбанаси като крайна мярка срещу бездействието на компетентните органи.