Не сме загубили европари за медицинско оборудване, това било опция за усвояване на ресурс
Не сме загубили европари за медицинско оборудване, това било опция за усвояване на ресурс / снимка: БГНЕС, архив
Не сме загубили европари за медицинско оборудване, това било опция за усвояване на ресурс
76492
Не сме загубили европари за медицинско оборудване, това било опция за усвояване на ресурс
  • Не сме загубили европари за медицинско оборудване, това било опция за усвояване на ресурс

Няма загубени европейски пари за медицинско оборудване, както беше разгласено от служебния кабинет „Близнашки". Това стана известно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в предаването „Седмицата" на Дарик.

Той посочи, че за усвояването на свободните 100 млн. лв. по ОП „Регионално развитие" до края на тази година е имало различни варианти и един от тях е бил за купуване на оборудване за лечение на онкоболни. Процедурата за това обаче изисква провеждане на обществена поръчка и времето до края на 2014 г. няма да бъде достатъчно, уточни Дончев.

„Става дума за разговори, водени по време на служебното правителство - средства, свободни от други сфери, да бъдат прехвърлени към здравеопазване, ако има възможност те да бъдат платени до края на годината", обясни вицепремиерът.

На въпрос дали предимството на здравеопазването е, че производителят на даден медицински апарат е уникален и може да се пристъпи към покупка без търг, Дончев каза, че е разглеждана подобна възможност. „Ние я анализирахме още веднъж. За мен рискът от купуване на оборудване без надлежно следване на процедура по реда на закона за обществените поръчки и конкурентната процедура е високо рисково и има голяма опасност при купуване на оборудване, дори някой да претендира, че е уникално, ако това се прави без процедура, да се наложи да върнем парите", каза Дончев.

Купуването на медицинска апаратура е била една от опциите за усвояване на свободния ресурс, но не единствената.

За законопроекта за отмяна на цесиите в КТБ, Томислав Дончев посочи, че за него е разбираем рефлексът на държавата, когато с публично финансиране се обезпечават гарантираните влогове. Така държавата си гарантира възможността да получи част от финансирането обратно, защото е в интерес на данъкоплатците, добави той. За избора на нов управител на БНБ, вицепремиерът каза, че това трябва да бъде човек, познат в банковите среди и тук, и в Европа. С уговорката, че няма никого предвид, Дончев посочи, че той трябва да има и опит навън.