Интерпол оповести най-издирвани лица за престъпления срещу околната среда
Интерпол оповести най-издирвани лица за престъпления срещу околната среда / снимка: БГНЕС, архив

Международната полицейска агенция Интерпол разпространи списъка на най-издирвани лица в света за извършени престъпления срещу околната среда, предаде АП.

За престъпления срещу околната среда се смятат незаконната търговия със слонова кост, незаконната сеч, бракониерството и незаконния риболов.

На челно място в списъка на Интерпол, съдържащ 9 имена, е Ахмед Камран, за когото се твърди, че е платил за транспортирането на пет живи жирафа и африкански антилопи импала. Те били превозени с военен самолет от международното летище Килиманджаро в Северна Танзания до Катар. В Катар африканските животни са особено популярни като домашни любимци за богаташите.

На второ място е кениецът Фейсал Мохамед Али, смятан от Интерпол за най-големия трафикант на слонова кост в света. При обиски в имота му полицията открила 314 парчета слонова кост с общо тегло над 2 тона.

Интерпол и Програмата за опазване на околната среда на ООН посочиха в общ доклад по-рано тази година, че бракониерството и останалите престъпления срещу околната среда носят на техните извършители печалби между 70 и 213 млрд. долара на година.

Източник: БТА