Година затвор при строг режим за закана за убийство
Година затвор при строг режим за закана за убийство / netinfo

Една година лишаване от свобода при първоначален строг режим ще търпи Максим Сандов. То е наложено с одобреното днес от Районен съд - Бургас споразумение за решаване на наказателното му дело .
Със споразумението той се признава за виновен в това, че на 28 юни, на булевард в Бургас, се заканил с убийство на бургазлия, като насочил към него метален шиш с думите "Какво гледаш, ще те убия". Това заканване би могло да възбуди у пострадалия основателен страх за осъществяването му.
При определяне на наказанието държавното обвинение е съобразило високата степен на обществена опасност на личността на Сандов. Той е многократно осъждан за престъпления против собствеността, което не е оказало целеният поправителен ефект. Районен съд - Бургас допусна делото да приключи със споразумение, след като Сандов се призна за виновен, и заяви, че е съгласен делото да приключи по този ред, като разбира последиците му на влязла в сила присъда.
По делото е установено, че подсъдимият и негов познат се разминали при пресичане на булеварда с пострадалия. Като преминал на отсрещната страна той се обърнал и се загледал в тях, тъй като му се сторили подозрителни. След това се спрял да си запали цигара. В този момент подсъдимият и неговият придружител се приближили с бърз ход. Пострадалият видял, че Сандов държи насочен към него метален шиш. Той му каза: „Какво гледаш, бе, ще те убия! Дай парите!" Мъжът им отговорил, че няма в себе си пари, тъй като ги е изхарчил преди това. Сандов се доближил до него като прехвърлил металния шиш в лявата си ръка, а с дясната грабнал цигарата от устатата му. Той напсувал човека и отново се заканил: „Ще ви избия всичките!"
Одобреното днес от съда споразумение не подлежи на обжалване и протест.