След скандали се реши - депутатите няма да се подлагат на тест за наркотици
След скандали се реши - депутатите няма да се подлагат на тест за наркотици / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт защити идеята, срещна подкрепа и от Мартиин Димитров
76475
Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт защити идеята, срещна подкрепа и от Мартиин Димитров
Валентин Касабов от Патриотичния фронт се сблъска с Десислав Чуколов от Атака
Религиозната тема продължи Лютви Местан, срещна отпор от Валентин Касабов
  • Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт защити идеята, срещна подкрепа и от Мартиин Димитров
  • Валентин Касабов от Патриотичния фронт се сблъска с Десислав Чуколов от Атака
  • Религиозната тема продължи Лютви Местан, срещна отпор от Валентин Касабов

Парламентът прие правилника за дейността на депутатите. Разглеждането на новите правила продължи два дни и отне над 18 часа на народните избраници.

Депутатите няма да се подлагат на тест за наркотици, но за сметка на това ще могат да носят оръжия, отровни или взвривни вещества в парламента. Това стана възможно след като народните представители няколко часа обсъждаха идея на Патриотичния фронт да минават на тест за наркотици, но в крайна сметка я отхвърлиха. Не записаха и забрана да внасят оръжия и опасни вещества в сградата.

По време на дебата трябва ли депутатите да се подлагат задължително на тест дали употребяват наркотици, или не, народните представители минаха през различни теми - от "кюфтаци", през това кой е нормален и кой не, и стигнаха до Корана. Според социалистите такъв тест би принизил институцията и не е уместен.

Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт очаквано защити идеята, срещна подкрепа и от страна на Мартиин Димитров от Реформаторския блок.

Ангелов обясни, че не е редно в НС да има депутати, зависими от наркотици, и подчерта, че, например, шофьорска книжка се получава срещу свидетелство за съдимост. Трябва да докажем, че сме психично здрави хора, подчерта депутатът и обеща да си направи самостоятелно такъв тест и да представи резултата в пленарната зала.

Предложението подкрепи Мартин Димитров от Реформаторския блок с мотива, че така депутатите ще покажат дали могат да изпълняват задълженията си на законотворци. Той припомни, че за много професии има изисквания за психотест или други тестове.

Достатъчно е информацията да стане публична, отговори той на въпрос на Димитър Главчев от ГЕРБ какво ще произтече, ако тестът се окаже положителен. Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев допълни, че е необходим и годишен психотест или поне при влизане в парламента.

Най-големи противници на идеята за наркотест бяха от левицата. С аргумента, че той би принизил НС като орган, Филип Попов от "БСП лява България" призова да не се стига до крайности. И иронизира - по тази логика е добре на входа на НС да сложим и по един дрегер.

Последва спор, който за малко да прерастне във физическа саморазправа. Този път Валентин Касабов от Патриотичния фронт се сблъска с Десислав Чуколов от "Атака".

"Питам аз как падна Народното събрание преди време, та орезилихме цяла България, когато вашият лидер замерваше с кюфтаци, господин Чуколов, стюардесите и застраши живота на пътниците в самолета", попита Касабов.

Десислав Чуколов от "Атака" обяви, че партията му е против всякакъв вид зависимости на депутатите и поиска не веднъж, а четири пъти в годината те да се подлагат на тест, като отговори и на Касабов:

"Тези жълти простотии, които ги говорите, сигурно в момента ви се струва, че правите нещо велико, нали?! А просто един ден и пред Божи съд ще отговаряте за това".

И така религиозната тема беше продължена от лидера на ДПС Лютви Местан, но срещна отпор от Касабов.

Лидерът на ДПС увери, че депутатите от Движението са последните, които могат да се притесняват от подобен тест, тъй като в това отношение ислямският канон е особено строг. Той обаче, първо, настоя да се чуе здравният министър дали, ако бъде гласувано предложението, няма да бъде в нарушение на международни договори, по които сме страна.

"Предложението на Патриотичния фронт е в тотално съзвучие и с религиозния канон. Всички религии отричат зависимостите, отричат използването на упойващи вещества. Особено строг е ислямският канон, който се споделя от по-голямата част от парламентарната група на ДПС", каза Местан.

"Тук е много неуместно да се намесва Коранът, защото ако трябва да цитираме Корана, там се казва, че жената стои по-долу от мъжа, а друга сура казва, че видите ли неверници, това са християни, евреи, бийте ги, пребивайте ги, убивайте ги! Защото Аллах ще ви възнагради горе. Така че много внимателно с религията", каза от своя страна Касабов.

НС записа в правилника народните избраници да могат да запазят заеманата от тях длъжност по трудово правоотношение в държавните или общинските учреждения или предприятия, търговските дружества с повече от 50 на сто държавно или
общинско участие или бюджетните организации, като ползват неплатен отпуск до края на пълномощията им. Те няма да могат да получават друго възнаграждение по трудово правоотношение, имат право на хонорар по граждански правоотношения.

Депутатите нямат право да участва в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации, както и да дават съгласие или да използват служебното си положение за рекламна дейност.

При внасяне на законопроекти и изказване в пленарната зала те първо трябва да декларират дали имат частен интерес по обсъжданата тема.