Детският талант не трябва да зависи от финансови печалби
Детският талант не трябва да зависи от финансови печалби / netinfo
Младежка формация ще свири с един от най-добрите оркестри в света през 2019
76460
Младежка формация ще свири с един от най-добрите оркестри в света през 2019
Младежка формация ще свири с един от най-добрите оркестри в света през 2019
  • Младежка формация ще свири с един от най-добрите оркестри в света през 2019
  • Младежка формация ще свири с един от най-добрите оркестри в света през 2019

„Желанието ни е да създадем у всяко дете стремеж да твори и да се реализира, да го измъкнем от зловредното влияние на улицата и когато един човек знае какво е да създаваш, той ще има здрави морални устои и възможности да гради нова и истинска България!“ Това заяви пред Дарик  директорът на Общинския детски комплекс е Пловдив Атанас Куртенков.

В детския център се провеждат над 50 различни форми на извънучилищни дейности и работи с 5600 деца от града. Въпреки това обаче, проблемите на единствения по рода си център в Пловдив не спират. Бюджетът на общинската структура от няколко години е силно орязан, независимо от това, че той изпълнява по скоро социална функция, тъй като всички курсове и уроци там са безплатни.

Интервюто с Атанас Куртенков можете да чуете в първия прикачен файл.

„Немислимо е да се говори  за финансова печалба, когато става дума за образованието на децата и развитието на техния талант“, коментира в ефира на Дарик  Галина Врачева. Пианистката живее повече от 30 години в Германия и Швейцария и е концертиращ пианист-виртуоз , композитор, преподавател и импровизатор на класическа музика със световна кариера.

Преди няколко месеца тя стартира в Пловдив проект, чиято цел е създаването на елитен юношески състав на името на световно известния швейцарски композитор Франк Мартен. Галина Врачева пристигна в града под тепетата заедно с лютиера на берлинската филхармония Андреас Кеги. Двамата заедно ще подготвят младите таланти за техния първи Коледен концерт. Кеги е един от най-големите лютиери в света и той е донесъл една великолепни цигулка, която ще остава за ползване от пловдивските таланти. Костюмите на участниците са изработени от най-добрите дизайнери.

Младите музиканти ще имат възможността да направят стаж със световно известни диригенти и да завоюват международните сцени. Те ще гостуват и в Швейцария, на остров Райнау, където гастролират много големи музиканти.

Коледният концерт е богата програма и ще се състои на 14 декември. Включени са „Пиеса за пишеща машина и струнен оркестър“, барокова музика, пиеси от холивудски филми, както и произведения на Франк Мартен.

„Този чаровен оркестър ще стане талисман на града и се надявам „Франк Мартен Плеърс“ през 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата да свири с един от най-големите оркестри в света“, каза в ефира на Дарик радио Галина Врачева.

 

Цялото интервю с Галина Врачево можете да чуете във втория прикачен файл.