Борисов иска проверките на пътните полицаи да се заснемат
Борисов иска проверките на пътните полицаи да се заснемат / снимка: БГНЕС
Борисов иска проверките на пътните полицаи да се заснемат
76412
Борисов иска проверките на пътните полицаи да се заснемат
  • Борисов иска проверките на пътните полицаи да се заснемат

Да се предприемат мерки, които да прекратят рекета от страна на пътни полицаи по улиците, настоя министър-председателят Бойко Борисов. Въпросът беше обсъден в края на правителственото заседание.

"Няма по-неприятно усещане, когато служител на реда ти подмята „Дай за кафе, дай за цигари или да почерпиш" и се държи по начин, по който се губи цялата увереност, че в държавата има система, която да пази. Буквално да рекетира е точната дума", казва премиерът и допълва, че подобни действия омаловажават в очите на хората успехи на полицията в борбата с наркотрафика например.

От публикувана стенограма от заседанието става ясно, че Борисов възлага на вътрешния министър Веселин Вучков да съобрази със закона и да издаде заповед на улицата да имат правото да извършват проверка със съставяне на акт само квалифицирани хора и само под непрекъснатото заснемане с камера на цялата процедура. Според премиера първоначално ще бъдат оборудвани 10 автомобила в София, или проверката ще минава под стационарна камера, които в столицата вече са много.

"Второ, понеже ще се опитат веднага да обиколят заповедта с полицейските операции. Ако се провеждат такива, защото те се провеждат, заградителни, оперативни и т. н., много точно да се следи. Да се отвори една отворена линия или през Фейсбук, ако трябва. Всеки, който бива спиран с думите „Провежда се полицейска операция", да напише след това: „В еди колко си часа бях спрян за полицейска операция". Ще ангажираме цялото общество, след като обществото е подпалено. И с право! Не го ли пресечем това по този начин, каквото и да направите, колкото и пари да даваме, това обществото няма да го приеме", казва Борисов на министрите си.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщава на премиера, че в агенцията по метрологичен и технически надзор, която е под шапката на неговото министерство, са получени сигнали, че масово пътни полицаи използват несертифицирани, частни радари и дрегери при проверките. "Изважда дрегера, който си е купил частно, несертифициран, използва него, радари също масово", описва Лукарски. Той обещава, че от агенцията ще бъде направена проверка, а резултатите ще бъдат предадени на вътрешния министър.

Борисов се обръща към Лукарски и Вучков да се заемат с проблема, да го "вземат на ръчен контрол", защото по думите му "това тормози хората" и именно там са съсредоточени обществените очаквания. Борисов призовава министрите да се заемат с нещата, които най-пряко касаят хората. Той подчертава, че друг проблем е битовата престъпност. "На един са откраднали козата, на друг му взели телевизора, на човека му е мъчно, криво му е. Направи и изпрати по селата хора", казва Борисов.

В отговор на казаното то премиера, министърът на вътрешните работи заявява, че споделя идеята да има видео заснемане на абсолютно всички проверки от страна на „Пътна полиция", защото дори да се намали броят на проверките, ако те са видео заснети, се елиминира елементът корупция и корупционно поведение на служителите. "По-добре да предприемем този риск и да ги сведем до по-малко тези проверки, но да са видео заснети", казва Вучков.

Той казва, че има идея да се направи проверка на професионалните умения и квалификация на всички, които работят в началото по линия на пътна безопасност. "Вероятно ще определим срок около месец и половина от средата на януари, да видим как ще проработи такава форма на последващ контрол, дали са способни и имат ли способности да го правят и какви изводи да направим въз основа на една такава комплексна проверка", казва Вучков.

Вучков също е на мнение, че корупционното поведение на пътни полицаи подрива останалите успехи на МВР.

Вижте стенограмата ТУК