Специалистите съветват: Не лекувайте грипа с антибиотици
Специалистите съветват: Не лекувайте грипа с антибиотици / снимка: ThinkStock/Getty Images
Специалистите съветват: Не лекувайте грипа с антибиотици
76384
Специалистите съветват: Не лекувайте грипа с антибиотици
  • Специалистите съветват: Не лекувайте грипа с антибиотици

Няма антибиотик, който да може да убие грипните вируси, а лечение с антибиотик повече от два пъти годишно се счита за често. Това съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести в Европейския ден за правилна употреба на антибиотиците. Оказва се, че българите не приемат повече антибиотици от германците. Проблемът обаче е в това дали ги пием правилно, тъй като резистентността към антибиотици у нас е два пъти по-голяма, отколкото в Германия.

Антибиотиците може да помогнат за лечението на евентуални усложнения от грип, но не и за излекуването на самия грип, посочва проф. Мира Кожухарова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Прекалената им ненужна употреба води до резистентност към тях и те спират да действат. Заради това специалистите препоръчват преди прием на антибиотик, да се направи микробиологично изследване на пациента.

„Майките трябва да могат да издържат детето им да кашля пет-шест дни, а не на третия ден да кажат „Не мога, това дете сигурно е много тежко болно” и педиатърът, за да се отърве, казва „Ето, госпожа, заповядайте, един антибиотик, ще му мине”. Детето е болно от грип или от някаква друга вирусна инфекция. На него така или иначе няма да му мине преди петия-шестия ден. Задръжте малко и ако се подобрява, ако температурата му не е по-висока, просто се иска време”, каза проф. Кожухарова.

Същите съвети се отнасят и за възрастните, добавя директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев. Статистиката показва, че не пием повече антибиотици от германците. Факт е обаче, че само 20% от лекарите у нас правят микробиологично изследване преди да предпишат антибиотик и България се наблюдава два пъти по-голяма резистентност към антибиотиците отколкото във Федералната република, добавя Цветан Велинов, ръководител на Лабораторията за контрол на микробна резистентност в центъра.

Затова носим отговорност всички лекари, не само общопрактикуващите, каза Велинов. „Всеки, който изписва антибиотик, не трябва да го изписва, за да си върже гащите. Антибиотиците не са болкоуспокояващи, не са средства за смъкване на температурата, не са лекарства на страха. Те имат строги показания. Ако има инфекция и тя е бактериална, трябва да се лекува с антибиотици”, каза Велинов.

Резултатите от микробиологичния анализ стават ясни до 48 часа от извършването му. Проблемът е, че у нас подобно изследване струва между 10 и 30 лева.