Световна седмица по предприемачество в СОУ Вела Благоева
Световна седмица по предприемачество в СОУ Вела Благоева / netinfo

Иван и Йордан Стефанови, двама братя, завършили великотърновското СОУ „Вела Благоева“ през 2009 г., разказаха за обучението им във висшите училища пред гимназистите на школото. Срещата бе проведена като част от инициативата „Истории от моя живот“, по която училището работи  от 2009 г.

Иван завърши ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ през миналата година. Има магистърска степен по информатика. Като студент е спечелил редица състезания по компютри. „Имах самочувствието, че съм най-добрият и когато печелех в конкуренция с възпитаниците на математическите гимназии, с удоволствие си спомнях за класната ми, която ни преподаваше математика госпожа Пенка Ангелова,“ сподели младият програмист. Днес той работи като лидер на тим във водеща софтуерна компания. Чувства се на мястото си и професията му доставя удоволствие. „Възнаграждението ми е няколко пъти над средното за страната, но шефът ми няма да бъде доволен, ако го споделя, така че толкова.“, отговори Иван на въпрос дали са си стрували усилията, които е положил като ученик и студент.

Йордан е магистър по микробиология на Пловдивския университет. Интересът му към тази наука е създаден от дългогодишния му учител в СОУ „Вела Благоева“ господин Пенчо Атанасов. Сред успехите му като студент е лабораторен експеримент, при който е постигнат фосфоресциращ ефект при опитно животно. Данчо сега работи за лаборатория за изследване на храните във Велико Търново. „Когато кандидатствате за работа, следвайте изискванията на обявата.“, посъветва младият микробиолог. „Бъдете честни и коректни, защото пресилените твърдения лъсват веднага. “, сподели той.

Двамата братя изразиха задоволство от положителните промени, които са се случили в СОУ „Вела Благоева“ след завършването им. „Разполагате с боксова зала, зала за тенис на маса, нов голям компютърен кабинет, имате възможност да изучавате екзотични езици. Възползвайте са от това.“, завърши изложението си през учениците Иван Стефанов.

Световна седмица по предприемачество в СОУ "Вела Благоева"
netinfo

Двамата получиха благодарствени плакети от директора на училището Ангел Янчев. „Преподавах им само един учебен срок, но вярвам, че ще бъдем приятели цял живот“, сподели той.

СОУ “Вела Благоева” отбелязва Световната седмица по предприемачество, която се провежда от 17 до 23 ноември. За седма поредна година Фондация Джуниър Ачийвмънт България е организацията–домакин на инициативата у нас. Ще бъдат проведени 50 иновационни лагера и над 100 открити урока в различни училища в цялата страна. В СОУ „Вела Благоева“ за пета година учениците от начален етап се обучават по програмите на Джуниър Ачийвмънт. За поредна година малките ученици вземат участие чрез открит урок по СИП „Млад предприемач“. Първокласниците учиха как да разпознават парите - монети и банкноти. Избираха подарък на приятел от „щанда за играчки“. Пресмятаха колко пари са похарчили през деня, колко са им останали в портмонето в края на учебния ден.