Полицаят, сниман с рушвет, бил хващан и друг път с подкупи
Полицаят, сниман с рушвет, бил хващан и друг път с подкупи / снимка: БГНЕС
Полицаят, сниман с рушвет, бил хващан и друг път с подкупи
76374
Полицаят, сниман с рушвет, бил хващан и друг път с подкупи
  • Полицаят, сниман с рушвет, бил хващан и друг път с подкупи

Директорът на столичната полиция Младен Маринов разпореди незабавно разследване срещу пътен полицай от КАТ-София. Повод за проверката стана любителски видеозапис, разпространен чрез Facebook, от който ясно се вижда как катаджията взима подкуп от шофьор-нарушител на пътя.

Полицаят е временно отстранен от длъжност. Вътрешният министър Веселин Вучков пък заяви, че за никого не е тайна, че подобни прояви са ежедневие, но въпросът бил да се ускори  системната антикорупционна политика в МВР.

Видеоклипът, който разобличава 53-годишния катаджия Сашо Тръпков, беше публикуван в личния профил на студента Димитър Димитров в социалната мрежа. Още същия следобед видеото, озаглавен „Родната полиция” започна да се разпространява с шеметна бързина, както чрез социалните мрежи, така и чрез медиите.

От ясно заснетите кадри се вижда как при проверка на пътя униформеният полицай от КАТ-София спира луксозен джип. Тръпков разглежда документите на шофьора, но при връщането им ловко взима подадените му във вътрешността на автомобила банкноти.

„Едва ли е тайна, че подобни прояви са ежедневие и въпросът е да ускорим механизъм не за ад хок реакция срещу конкретни случаи, а за системна антикорупционна политика във вътрешното министерство”, коментира случая министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Позицията на вътрешния министър по случая дойде след срещата му с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите Джовани Кеслер. Вучков беше категоричен, че очаква в кратки срокове проверката срещу столичния полицай да приключи.

Сашо Тръпков е в системата на МВР от 18 години. През това време той е получавал и други наказания за нарушаване на служебната дисциплина.

В хода на образуваното дисциплинарно производство разследващите ще трябва да установят всички факти около случая, документиран във видеото, като например кога и при какви обстоятелства е заснето то.

В Закона за МВР, при наличието на данни за извършено дисциплинарно нарушение, е предвидено най-тежко наказание „уволнение”. Дали единствено катаджията Сашо Тръпков ще понесе отговорност след шумно оповестения случай, предстои да разберем.