Защо има разминаване в стойностите на големите числа в Европа и САЩ?
Защо има разминаване в стойностите на големите числа в Европа и САЩ? / Thinkstock/Getty Images

Защо има разминаване в стойностите на големите числа в Европа и Америка - билион, трилион и така нататък? Вярно ли е, че ако се прибера от Америка с един билион долара, тук ще имам хиляда милиарда?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Внимавайте с прибирането от Америка с билион долара. То крие своите рискове, макар че ви стискаме палци. Не, не е вярно, че ако се приберете тук ще имате хиляда милиарда. Но ако отидете в Македония, ще е вярно. Дължи се на двойствената скала, която се използва в света - къса и дълга. Така се наричат скалите и формално сте прав. Между САЩ и Европа има сериозна разлика, само че не с цяла Европа. Румъния, Гърция, Албания, както и бившите Съветски републики и Русия, разбира се, сме по американската система. Тоест те са по нашата, а именно късата скала. По нея са също Великобритания и Ейре. Останалите държави са по дългата скала. Така все още и Централна и Южна Америка, без Бразилия, която е по късата скала. Арабските страни са по късата, в Централна Африка са по дългата скала. Австралия е по късата, а Индия и Китай са по съвсем друга.

Къса или дълга скала? Какво ще рече това? Все пак да се върнем на същината на въпроса. Този проблем и нас много ни тормозеше, особено като деца. Понеже нормалните възрастни, стига да не са математици или наркотрафиканти, обикновено не работят със скалата на големите числа. Иначе при децата, като кажеш, че ще имаш хиляда милиона, милиарда не знам какво, а другият ти отвърне, че ще има хиляда милиона квадрилиарда. А ти му отговаряш, че имаш милиард квадрилиона Става една доста мъглява работа. Целият трик е в това, как растат големите числа. До милион е ясно. Но след милион има два варианта. Да се увеличава милион пъти по милион, тоест милион на втора, милион на трета, милион на четвърта и така нататък. Това е дългата скала. Или да се увеличава с по хиляда, с нови три нули. Тоест хиляда хиляди, ето ви го милиона. Хиляда хиляди на втора, хиляда хиляди на трета и така нататък.

До милиона, до хилядата хиляди нещата са ясни. Но после започва чисто математическото разминаване. Лошото е, че се използват един и същи думи или почти едни и същи. Късата скала казва така. Имаме 1, 10, 100, 1 000 и после започваме да повтаряме - 10 000, 100 000 1 000 000, тоест милион, 10 милиона, 100 милиона, 1 000 милиона, тоест билион. Растежът е милион, билион, трилион квадрилион... Това, към днешна гледна точка е английската математическа традиция. Френската обаче казва друго - бимилион, тримилион. Така оригинално са се наричали, преди да станат билион и трилион. Та бимилион и тримилион ще са съответно 10 на 12-та и 10 на 18-та. Въпреки това самата Франция няколко пъти си сменя скалата Последното е когато преминава към дългата и това се случва през 1960 година. На международните конференции по мерки и теглилки редовно се спори по този въпрос. Много е забавно кой с кого трябва да се приравнява принципно, заради проблема с колко пъти да растат следващите в поредицата - с милион или с хиляда. Билион е ясно, че е след милион, ама хиляда милиона ли ще е или милион милиона?

Дългата скала нарича думата сто милиона - милиард и си запазва милион за следващата стъпка. Усещате ли откъде идва сега разминаването? Формално в българската традиция не бива да имаме думата милиард, а билион. След билион, по френските стандарти, идва билиард. И такава дума не трябва да има. Докато едната скала расте с би, три и така нататък, другата расте през едно. По между им са тези, завършващите с "илиард". И оттам се получава грандиозното разминаване, което става все по-голямо, колкото по-големи стават числата. За да няма подобни проблеми, когато наистина се работи с числа, вече се използва метричния префикс - мега, гига, тера, бета. В заключение, ако спечелите билион в САЩ и съобщите това на французите ще ви приемат за хиляди пъти по-богат, отколкото сте. Но опре ли до броене на парите, нещата ще си дойдат на място.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук