Пушалните на разградските заведения стават еднакви
Пушалните на разградските заведения стават еднакви / netinfo
Пушалните на разградските заведения стават еднакви
76354
Пушалните на разградските заведения стават еднакви
  • Пушалните на разградските заведения стават еднакви

Предложения от собствениците на заведения в централната част на Разград какви конструкции да се използват за „зимните им градини“, известни и като „пушални“ чака Общинска администрация до 10 декември. Това се договориха днес представители на местната управа и на бизнеса. Срещата между тях инициира председателят на постоянната комисия по устройство на територията в Общинския съвет Иво Димитров.

След края на проекта „Създаване на достъпна среда в централната градска част на Разград“ конструкциите на зимните градини на заведенията в централната част ще изглеждат по еднакъв начин – обяви ръководителят на проекта Ивайло Ганев. Въпросът на предприемачите „Къде остава конкуренцията?“ не намери отговор на срещата и представителите на бизнеса не го зададоха втори път, а се примириха с положението с настояване и те да участват в избора на вида конструкции. Плановете за пространствата около заведенията за летни и зимни градини вече се обмислят, подготвят ги архитектите Солаков и Дучев. Сред изискванията по проекта е да не се променя нищо по изградените елементи, включително да се разбиват плочки, тоест зимните градини ще са олекотени конструкции, които няма да разрушават плочките. След събиране на предложенията на бизнеса те се ще обсъдят, до средата на 2015 г. ще се внесе на сесия изменение на Наредбата за преместваемите обекти и следващата есен вече ще се работи по поставянето на новите конструкции.

Проектът е удължен с анекс, трябва да приключи документално до края на 2015 г. – обяви Ганев. По думите му това означава, че строителните работи ще се случват до края на август – началото на септември 2015 г. Тази зима обектите ще се замразят с падането на снега, тъй като не може да се работи при зимни условия, поставят се и подземни комуникации.

Бизнесът вече се мъчи и търпи последствията, от 12 работни места в моята фирма сега са 4 – обясни управителката на „Ванеса“. Тя и колегите й настояха поетапно да им се дава възможност да използват терените пред заведенията си, когато в определен участък приключат строителните работи. На това обаче се възпротивиха архитектите, тъй като на строителните обекти не може да има други хора, освен работещите там. И сега край рововете в центъра и на „Ларгото“ има клиенти-мазохисти – констатира Ганев.