Държавата губи на година половин милиард от престъпления с културни ценности
Държавата губи на година половин милиард от престъпления с културни ценности / снимка: БГНЕС, архив
Държавата губи на година половин милиард от престъпления с културни ценности
76345
Държавата губи на година половин милиард от престъпления с културни ценности
  • Държавата губи на година половин милиард от престъпления с културни ценности

Държавата губи близо 500 млн. лева годишно заради престъпления с културни ценности. Това съобщи д-р Щерьо Ножаров от асоциация „Форум”, по повод изследване за противодействието срещу престъпността с археологически предмети. По думите му близо 5000 са активните иманяри в цялата страна, но една десетина се занимават с износ и трафик на културни ценности. Според статистиката на МВР 30% са разкритите престъпления, а ефективна присъда „лишаване от свобода” се изтърпява само от един човек годишно.

На базата на това, че в страната приблизителният брой на иманяри е 5000, а годишно се разкриват една 130 досъдебни производства за престъпления за търговия и трафик на културни ценности, говори за неефективното противодействие на престъпността в тази сфера, заяви д-р Щерьо Ножаров.

„От тези 130 съдебни производства, които са образувани, осъдено ефективно с лишаване от свобода е едно лице. Грубо казано 50-60 лица годишно биват осъждани по всичките състави на условни присъди. Т.е. това е нивото на противодействие на държавата. Очевидно е, че реалното ниво е нагоре, не е 130”, обясни той.

Д-р Ножаров посочи, че една от основните причини за ниската разкриваемост на престъпленията е пробитото законодателство.

„Ако има възможност един артефакт да бъде изнесен незаконно в чужбина и от чужбина бъде внесен с документ за произход в законодателството е премахната възможността и не е задължителна процедурата по регистрация и идентификация. Много лесно това може да е ценност и артефакт, която е на ниво световна културно наследство, т.е на ниво на ЮНЕСКО, а лицето да я декларира с бележка, че е от местно значение. Въпросът е тези вещи имат ли стойност и борбата, която се представя срещу този тип престъпност, какво е реалното й изражение. Очевидно, когато минат през съдебни експертизи, тези вещи се оказват едни лъскави тенекийки”,, коментира още Ножаров.

Според археолози близо 70% от България вече е разорана и потенциалът й от гледна точка на разкопки вече е изчерпан.