Много от диабетиците у нас не искат да приемат заболяването
Много от диабетиците у нас не искат да приемат заболяването / netinfo
Много от диабетиците у нас не искат да приемат заболяването
76313
Много от диабетиците у нас не искат да приемат заболяването
  • Много от диабетиците у нас не искат да приемат заболяването

Много от българските пациенти с диабет отказват терапия и въобще не искат да приемат заболяването.

Причината е, че моментът на поставянето на диагнозата е стресов, а лекарите не винаги имат достатъчно време, за да дискутират с пациентите необходимостта от промяна на техния живот. Това каза в интервю за Дарик един от най-добрите ендокринолози в България проф. Цветалина Танкова.

В предаването „Най-добрите лекари" специалистът посъветва веднъж годишно да се изследват за диабет всички, които имат родители със заболяването, които са с наднормено тегло или високо кръвно налягане, както и жени, родили плод с тегло над 4 килограма.

„Поставянето на диагнозата захарен диабет е един доста стресов момент за хората, които узнават, че имат това заболяване. Пациентът определено има нужда от нашата подкрепа. Има нужда от това да му кажем нещо за заболяването. 50% от успеха на терапията зависи от медикаментите, 50% зависи от промяната в начина на живот. Тази първа среща е изключително важна. Много от пациентите отказват терапия, много от тях въобще не искат да възприемат заболяването и тръгвайки си от кабинета питат дали все пак имат диабет".

На въпрос дали лекарите имат достатъчно време, за да провеждат тези важни разгори с пациентите, проф. Танкова отговори: „Това винаги е било проблем. Трудно е да промениш един млад човек, какво остава за един по-възрастен, който има изградени хранителни навици, навици за физическа активност. Много често пациентът изпълнява определени препоръки за много кратък период от време или приема медикаментите и когато се видим отново, казва, ами аз изпих лекарствата. Това всъщност е терапия, която е за цял живот. Това поставя хората в един стрес и те казват, че вече не са същите, че трябва да си променят професията, навиците, че няма да могат да ходят по заведения с техните близки и приятели, но това не е така. Ние искаме да направим, така че хората с диабет да живеят с него и въпреки него. Да могат да адаптират това заболяване към своето ежедневие и това да не е свързано с чак толкова голям стрес за тях".