Все повече млади учители влизат в клас
Все повече млади учители влизат в клас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Младите учители са се увеличили тази учебна година
76268
Младите учители са се увеличили тази учебна година
  • Младите учители са се увеличили тази учебна година

Младите учители са се увеличили с 1200 души за тази учебна година. Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на конференция, посветена на предизвикателствата и перспективите пред младите учители за адаптиране в училищната среда. По думите на Такева общият брой на преподавателите под 35-годишна възраст през учебната 2014/2015 година е над 5800. Такева обясни, че процентът им обаче все още остава нисък, а всички учители в страната са над 91 000 души.

По думите на Янка Такева броят младите преподаватели в школата през тази учебна година е по-висок:

"Имаме увеличение на младите учители с 1200 човека тази учебна, което е изключително добро. Това се дължи преди всичко на малкото все пак повишение на началната минимална работна заплата, която стана 530 лева от 500 и това, че учителите, които се пенсионират, получават 8 брутни работни заплати обезщетение и много учители тази година излязоха в пенсия, освободиха местата за младите учители".

Янка Такева каза, че от Синдиката ще поискат 5% от БВП за образование от следващия бюджет за 2015 година, вместо сегашните 3,8. Дали това е възможно, обясни министърът на образованието Тодор Танев:

"Реално е, зависимост от това какво е реално за отбраната, какво е реално за енергетиката, защото там също има големи проблеми и ако спре нещо в енергетиката, няма да е хубаво и за училищата", каза Танев.

Такева посочи, че една от политиките, които Синдикатът на българските учители ще постави, е да се повишат изискванията за прием в педагогическите специалности. Тя допълни, че балът на кандидатстващите за учители трябва да бъде по-висок и да има определен праг, но възможността да се кандидатства с оценката от матура няма да отпадне.