Спасяват градинка от застрояване
Спасяват градинка от застрояване / Дарик Варна, архив

Имотът до бл. 14 на ул. "Студентска" във варненския квартал "Левски", част от който са и две градинки, да бъде отчужден за публично ползване и озеленяване. Това решиха с пълно единодушие варненските съветници по време на втория ден от 36-тото заседание на местния парламент. Главният архитект Виктор Бузев се ангажира да внесе предложението в експертния съвет по устройство на територията.

Частният имот пред бл. 14 е предвиден за застрояване от собственика. Желанието му е на мястото да се построи 7-етажен блок. В зала „Пленарна" присъстваха живеещи в бл. 14, които носеха плакати против застрояването на терена и призоваха кмета за действия за спасяването на градинката. Според тях, ако бъде разрешено строителството на жилищна кооперация, ще бъдат унищожени над 60 дървета, както и детската площадка, която се намира в района.

Главният архитект Виктор Бузев коментира, че проблемът няма как да бъде решен докато теренът е собственост на частно лице. Той предложи имотът да се определи за публични нужди, за да може да се запази от общината. „По този начин икономисваме и време, защото ако това не се случи, ще влезем в съдебна въртележка. Няма как да задължим собственикът да направи ПУП. Имотът е възстановен на лицето още преди 2001 г. и влизането в сила на Закона за устройство на територията. Предлагам да се завърши тази процедура с озеленяване", обясни Бузев.

Проблемът със застрояването на градинката до бл. 14 на ул. "Студентска" във Варна съществува от близо 19 години. Теренът е реституиран и препродаван във времето. Сега община Варна ще промени статута на имота, като предложи на актуалния собственик друг терен или откупуване на собствеността.