ИПИ отчете икономическо възстановяване и ръст на заетостта в регионите
ИПИ отчете икономическо възстановяване и ръст на заетостта в регионите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ИПИ отчете икономическо възстановяване и ръст на заетостта в регионите
76213
ИПИ отчете икономическо възстановяване и ръст на заетостта в регионите
  • ИПИ отчете икономическо възстановяване и ръст на заетостта в регионите

В повечето области в България вече се виждат ясни тенденции на възстановяване от кризата. Това показват анализът на Института за пазарна икономика. Данните сочат, че икономическата активност на населението се повишава, а безработицата намалява.

Все още обаче, не са достигнати предкризисните нива на заетост в страната.

Въпреки по-добрите икономически показатели, разривът между Северна и Южна България продължава да се задълбочава. Разликите са най-видни на пазара на труда.

С най-добро икономическо развитие през изминалата година са областите София, Бургас, Варна, Благоевград и Пловдив. Най-лоши са тенденциите на развитие в Силистра, Разград, Сливен и Търговище.

Според Десислава Николова от Института за пазарна икономика ключов фактор за икономическото развитие са инвестициите: „Връзката между степента на икономическо развитие и инвестициите е много ясна и положителна. Тези области, които успяват да привличат инвестиции са и тези, които като цяло се характеризират с високо благосъстояние и благоденствие на своите граждани. Там се създават работни места, там доходите са по-високи. Лидери по привличане на инвестиции в България са София, Варна, Бургас, Пловдив, Софийска област и Перник".

Именно областите с най-големи инвестиции имат най-добри показатели по отношения на нивата на заетост каза Явор Алексиев: „Бургас очакваме през следващата година да достигне предкризисните нива на заетост, т.е. върха си от 2008 година. Пазарджик е областта с най-бързо намаляваща безработица. Има добри новини дори за област Видин тази година. Там заетостта се намира на своеобразен рекорд от 39,6%, който през последните 15 години никога не е бил регистриран. Въпросът е, че това остава един от най-ниските коефициенти на заетост в страната. Лошите новини - намаляващата заетост в Стара Загора, в Търговище. Шумен остава областта с най-висока безработица - 26%".

Очакванията на бизнеса за развитието на пазара на труда е за запазване и леко увеличаване на броя на работните места. Най-много нови работни места се очакват в областите в Южна България и Варна.