МВР не е знаело, че издирват тефтерите на Златанов
МВР не е знаело, че издирват тефтерите на Златанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
МВР не е знаело, че издирват тефтерите на Златанов
76195
МВР не е знаело, че издирват тефтерите на Златанов
Делата срещу Филип Златанов
  • МВР не е знаело, че издирват тефтерите на Златанов
  • Делата срещу Филип Златанов

Изчезнаха тефтерчетата на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

Основните веществени доказателства по делото срещу Златанов са откраднати от колата на вещото лице Стефан Бенчев, който трябваше да извърши ключовата експертиза в процеса.

МВР не е знаело, че издирват тефтерите от скандалното дело. Това каза за Дарик вече бившият вътрешен министър Йордан Бакалов. Потърсен за коментар той обясни, че разследващите са разбрали, че издирват въпросните тефтери едва вчера.

Според юристи след изчезването на тефтерите най-вероятно е делата срещу Златанов да се провалят.

За мистерията около тефтерите на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов се разбра неофициално в края на вчерашния ден. Тефтерчетата, които съдържат скандалните указания кой да бъде „оправен" и кой да бъде „ударен", както и инициалите на политици като ББ, ИФ и ЦЦ, са основно доказателство от делото, по което на първа инстанция Златанов беше осъден на 3 години и половина затвор.

Според бившия вътрешен министър Йордан Бакалов тефтерите са изчезнали в последния му работен ден на поста - миналата седмица, в четвъртък. Крадци са отмъкнали черната кожена чанта на вещото лице Стефан Бенчев от личния му автомобил.

Помолен да коментира случая бившият министър заяви, че едва вчера е разбрал, че става дума за въпросните тефтери: „Откъде сте убедени, че ние сме работили. Аз бях министър до четвъртък. Знам за случая, но оставете хората да си свършат работата. Не ме занимавайте, аз вече си вадя хляба с други неща. Това, което аз знам, че кражбата е станала в четвъртък и то не е описано изобщо по никакъв начин, че става въпрос за това тефтерче. Обърнете се към прокуратурата да ви отговорят защо това веществено доказателство се намира в колата на вещото лице. Престанете да търсите МВР по този казус. За да го откраднат това тефтерче, не МВР е разрешило то да се намира в чантата във въпросния експерт. МВР разбра снощи, че става въпрос за кражба на тези тефтерчета".

Оказа се, че когато в средата на миналата седмица експертът Стефан Бенчев подава сигнал столичното 6-то РУП за изчезналата си чанта с лични вещи, тефтери и пари, той не е уточнил пред разследващите кои точно са изчезналите тефтери. Бакалов беше категоричен, че отговорността за изчесването на двете тефтерчета е на прокуратурата, а МВР ще направи всичко възможно да ги намери: „Кой трябва да уведоми за изчезването на вещественото доказателство? Кой е разрешил това веществено доказателство да се намира в колата? Кой?"

Делото срещу Филип Златанов в САС трябва да се гледа на 20 ноември. След изчезването на тефтерите обаче, това дело не би могло да се реши и е твърде вероятно Филип Златанов да бъде оправдан.

Това коментира за Дарик юристът Михаил Екимджиев. „Филип Златанов ще бъде оправдан поради недоказаност на обвинението, ако тефтерчето е решаващо доказателство. То тотално вече се изключва от доказателствения материал. Първата графологична експертиза е правена на база на фотокопия. Това е наложило сега да се прави на базата на оригиналите и за това тези тефтерчета са били в чантата и в колата на експерта. Ако това е така, защитата има много силен коз да оспорва доказателствената стойност на експертизата, която е направена пред първата инстанция, защото това е нещо като преразказ по картина. Не може да се прави надеждна експертиза върху ксероксни копия, защото никога не се знае дали тези копия не са манипулирани, дали са автентични, и това за всеки опитен наказателно-правен адвокат е изключително силен ход. Едно е предмет на делото да е подправен болничен лист или ученически бележник, друго е тези тефтери, които едва ли не разголват задкулисните механизми на управлението на държавата и разкриват престъпления, извършени, ако питате мен, не само от Филип Златанов, а и от много лица, които са вътре в тефтера. Не бих се учудил и кражбата да е инсценирана, да има нещо по-различно, но както и да е. Когато става въпрос за това дело, просто е би трябвало да бъдат взети специални мерки и за тях отговоря, за това, че не е направено, отговаря съответният съд", каза още адвокат Екимджиев.

По думите му освен Златанов от изчезването на тефтерите полза имат всички, които присъстват в него: „Тези инициали нали бяха там".

Това, което от прокуратурата извършват към момента, е разследване за кражба от моторно превозно средство. От там заявиха, че експертът Стефан Бенчев не е нарушил закона, разнасяйки тефтерите от емблематичния процес без надзор, а освен това уточниха, че към момента няма данни мистериозното изчезване на тефтерите да е умишлено инициирано.