Румяна Бъчварова: Има идея за новините на турски език
Румяна Бъчварова: Има идея за новините на турски език / снимка: БГНЕС, архив

Правителството има ясна програма и тя има определена посока, затова всяко действие на министрите трябва да се съобразява с нея, това заяви в предаването „Седмицата" по Дарик вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова.

„Проведените преговори за съставяне на кабинет имаха стратегия и тя беше да се постигне обединение около програми и политики, а не толкова аритметичен сбор. Вариантът се оформи към края. Имаме 136 гласа, които са подкрепили правителството в парламента. Има коалиционно споразумение между нас и Реформаторите, но мнозинството гласува за нас. В момента ние сме подкрепени от четири партии, като установихме, че можем да намерим и по-широко съгласие в парламента. Предполагам, че когато ни е поздравил с правителство на малцинството, Жозеф Дол е има предвид формулата 2:1:1. От тук нататък всеки, който е съгласен с нас, нека ни подкрепи", каза Бъчварова.

Най-голямата отговорност се носи от партията мандатоносител, а споделената отговорност се носи от останалите партии, които подкрепят ГЕРБ, допълни тя.

На практика за първи път успяхме на базата на политики да формираме власт, като всяка една партия запазва правото си на идентичност в парламента, уточни Бъчварова.

Относно референдума за задължително гласуване, Бъчварова обясни:

„Разбрахме се този род референдуми, които имат към момента ясна тема, да се провеждат заедно с редовни избори. Когато има национални избори, тогава да се провежда и референдум. Когато има и яснота за периода, в който се провеждат такива избори, могат да се подготвят и питания по други въпроси".

Новините на турски език

Относно въпроса, повдигнат от Патриотичния фронт, дали новините на турски език ще продължат да бъдат в национален ефир, Бъчварова обясни, че има една идея, която отдавна съществува, а именно тези предавания, които са за турската общност, да преминат към регионалните центрове с културна насоченост, но този въпрос е особен и трябва да се оформи.

„Оказа се, обаче, че това е един доста скъп продукт и за да се реорганизира тази дейност, трябват допълнителни средства", каза още Бъчварова.

Всеки министър ще предлага своя екип

По повод структурата на министерствата стана ясно, че всеки един министър ще си предложи екипа, той ще се одобрява от премиера и има право на вето, отчитайки политическия баланс, обясни вицепремиерът.

„Всеки министър сам ще си предлага зам.-министрите. Даваме си сметка, че ГЕРБ има най-много подготвени кадри и където се наложи, ще помагаме", каза Бъчварова.

Относно включването на министри в от Тройната коалиция в сегашното правителство и дали това означава, че от ГЕРБ гледат положително на определени области, Бъчварова заяви, че това по-скоро означава, че оценяват личните и политическите качества на кандидатите.

„Много важно условие, което сме поставили за нас самите, ние не сегрегираме по никакъв начин политически личности, които са участвали в друго правителство. Ние няма да правим коалиция анти- и мога да ви кажа, че аз няколко пъти съм го напомняла в хода на преговорите. Искате това, искате друго, но ние няма да правим коалиция анти-, както имаше коалиция анти-ГЕРБ. И госпожа Кунева, и господин Калфин са лидери на политически формации, които получиха обществено доверие. Те си имат професионални качества и аз мисля, че точно заради тях ние предпочетохме да работим с тях, като те имат такива отговорности, които отговарят на професионалната им биография", обясни подробно Бъчварова.

Поздравът на Радан Кънев

Вчера Радан Кънев от Реформаторския блок отправи специален музикален поздрав към новото правителство с песента на The Police - "Every Breath You Take" ("Всеки дъх, който си поемаш"). Румяна Бъчварова заяви, че връща поздрава със същата песен:

Every move you make
Every vow you break
...
Every claim you stake
I'll be watching you...

В превод на български:

Всяко движение, което направиш,
всяка клетва, която нарушиш,
всяко обещание, което залагаш,
ще те наблюдавам...

Цялото интервю с Румяна Бъчварова може да чуете на Radio.DarikNews.bg