Психично болен мъж от Разград нападнал и ял от друг пациент
Психично болен мъж от Разград нападнал и ял от друг пациент / снимка: Dariknews.bg, Радка Минчева
Психично болен мъж от Разград нападнал и ял от друг пацент
76113
Психично болен мъж от Разград нападнал и ял от друг пацент
Къде е живял мъжът
  • Психично болен мъж от Разград нападнал и ял от друг пацент
  • Къде е живял мъжът

45-годишен психично болен мъж от Разград е нападнал и ял от друг пациент на разградската болница, научи Дарик. Инцидентът е станал тази нощ в психиатричното отделение на разградската болница, потвърди директорът на лечебното заведение д-р Гечо Жеков.

От Върховна прокуратура също потвърдиха случая. Според информацията от държавното обвинение инцидентът е станал между 3.00 и 4.00 ч. тази нощ. Двамата мъже били в една стая, която била една от малкото в болницата, които нямат видеонаблюдение.

Настаненият за лечение Туран Сюлейман, на 45 години, е убил по особено мъчителен начин намиращия се в същото помещение лежащо болен (мъж на 58 години). Убийството е извършено чрез прегризване гърлото на жертвата и изтръгване на гръкляна, след което е изял лицевите му части. След това започнал да блъска по вратата и когато пристигнали санитарите, избягал от отделението. Той се прибрал с такси в дома си, където е задържан от органите на МВР.

Д-р Жеков заяви, че е извършена вътрешна проверка на отделението и нарушения не са установени. Мъжът-канибал е с диагноза шизофрения. Преди дни се върнал от лечение в клиниката в Бяла. Пиел си редовно лекарствата, досега не е бил проявявал агресия, обясни директорът на болницата.

Образувано е досъдебно производство от Окръжна прокуратура-Разград за убийство по особено жесток начин. До момента са извършени оглед на местопроизшествието, освидетелстване на извършителя, разпитани са свидетели. Назначена е съдебно-психиатрична експертиза. След изготвяне на заключението на вещите лица, което се очаква до края на деня, ще се прецени дали Сюлейман е наказателноотговорно лице.

Ако се установи, че е необходимо да се проведе допълнително изследване, Окръжна прокуратура-Разград ще поиска от Окръжен съд-Разград неговото настаняване за изследване в психиатрично заведение към затвора в Ловеч. След изготвянето на експертизата се очаква следобед Окръжен съд-Разград да определи мярката за неотклонение на канибала.

Кой е Туран Сюлейман?

С майка си и дъщеря, която е тийнейджърка, е живеел на ул. „Кресна" в Разград Туран Сюлейман. Със съпругата си е отдавна разведен, тя живее в Турция. Семейството отглежда крави, има регистрация като земеделски производител и получава субсидии за това, като самият Туран разнася млякото из града, разказват съседи.

Туран е болен отдавна, лежал е в клиника в Бяла, преди 20 дни се завърнал оттам, вчера посетил лекуващия си лекар в Разград - д-р Киселова и сам пожелал да влезе в болница, защото не се чувствал добре.

Директорът на МБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Гечо Жеков е категоричен, че не е установил грешки на персонала при приемането и обгрижването на пациента.

Д-р Жеков разказва, че в 01:00 ч. е поставена инжекция на пациента, но към 03:00 ч. той се събужда и превърта, внушението му е, че други хора го нападат и за да се защити, напада съседа си по легло, който е спял в този момент, в него вижда събирателен образ на враговете си. След това чука на вратата, за да му отворят, идва медицинска сестра, която е ужасена от вида му в кръв и не се опитва да го спре.

Правилно е постъпила, смята д-р Жеков, ако беше опитала, щеше да последва още по-голяма касапница. Жената веднага след това уведомява полицията и медиците в болницата. Ситуацията болничният началник характеризира като малшанс, той не смята да увеличава охраната на лечебното заведение, пазач има на официалния вход и откъм Центъра за спешна помощ, а самата болница се състои от множество сгради, разположени върху голям терен до Градския парк.