ГЕРБ, РБ и ПФ потвърдиха, че ще подкрепят предложения кабинет
ГЕРБ, РБ и ПФ потвърдиха, че ще подкрепят предложения кабинет / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Днес повече от всякога в парламентарната практика в последните 20-22 години, за първи път имаше висока отговорност от всички партии, прозрачност в разговорите, които бяха водени тук, за да се стигне до днешното предложение. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна.

Той потвърди от името на ПГ на ГЕРБ, че ще подкрепят правителството, предложено от кандидата за министър-председател Бойко Борисов.

„Това, което направихме в тези дебати, е действително да видим какви са разликите, но да потърсим това, което може да ни обедини. Точно затова от името на ПГ на ГЕРБ ние ще подкрепим правителството, предложено от кандидата за министър-председател Бойко Борисов”, подчерта Цветанов.

След него пред депутатите потвърдиха намерението си да подкрепят предложения кабинет и съпредседателят на ПГ на Реформаторският блок Радан Кънев и съпредседателят на Патриотичния фринт Валери Симеонов.

ГЕРБ РБ и ПФ потвърдиха че ще подкрепят предложения кабинет
netinfo

„През изминалите десет дни 43-ят парламент на България изпълни една от важните си задачи - превърна се в поле на компромиса и в център на реалната публична власт в републиката. Днес пред нас е резултатът от свършената работа, а зад гърба ни - тежки компромиси”, заяви Радан Кънев.

„За компромисите всички ние ще платим политическа цена, но от успеха ни да сформираме отговорно политическо мнозинство и да съставим кабинет, ползите ще са за всички български граждани. Това е пример за честно политическо решение - когато партиите губят, гражданите печелят”, добави той.

Кънев посочи, че от Реформаторския блок са направили всеки компромис, за да се стигне до тук. „Ние знаем колко щеше да струва на всеки българин провалът на опитите за съставяне на правителство. Ние днес ще гласуваме обърнати не към политическит еси интереси, които с лекота ни биха ни изпратили на нови избори или в удобната поза на непримирима дясна опозиция, а обърнати към нуждите на българските граждани”, заяви Кънев.

ГЕРБ РБ и ПФ потвърдиха че ще подкрепят предложения кабинет
netinfo

„Патриотичният Фронт ще подкрепи този състав на кабинет. Както декларирахме в самото началото на този едномесечен период, за Патриотичния Фронт от първостепенно значение е съставяне на програмен документ, в който да са заложени приоритетите за спасяване на България”, обърна се към народните представители Валери Симеонов.

„Ние се постарахме да търсим общото и да игнорираме това, което ни разделя. Такова беше посланието на ПФ не само към четирите партии, а и към останалите колеги. Това наше послание остава. Ние желаем да търсим общите пътища за решаване на проблемите”, коментира Симеонов.

Той подчерта, че интересите на България са над всичко останало, независимо под каква политическа платформа. „Ние бяхме избрани от нашите избиратели с една задача - да облекчим живота на нашите сънародници. Всичко останало е несъществено”, каза още Симеонов.

В края на изказването си той се обърна към Бойко Борисов с предупреждението, че ако този втори опит на ГЕРБ да управлява се провали, трети шанс няма да има.