Опашки от тирове на Капъкуле и Хамзабейли-Лесово
Опашки от тирове на Капъкуле и Хамзабейли-Лесово / снимка: Sofia Photo Agency, архив

12-километрова опашка от тирове се е образувала на ГКПП Капъкуле откъм турска страна. А на другия ГКПП Хамзабейли-Лесово опашката от тирове е от около 10 км. Това съобщиха турските митнически власти.

Според тях задръстването на ГКПП-тата на турско-българската граница е заради въвеждането на проверка на рентгеновата уредба на българската митница на Лесово на всички моторни превозни средства. Задължителният преглед на рентгеновата уредба бе въведен след акцията, при която бяха отстранени няколко български митнически служители.

Това забавя преминаването на колите. Досега дневно през Хамзабейли минаваха по около 500 коли, сега числото падна до 50-60 коли, казаха турски митнически представители. Заради задръстването на Лесово шофьорите се насочили към Капъкуле. Там пък опашката стигнала 12 км, а шофьорите чакали по повече от едно денонощие, за да минат на българската митница.

Турските шофьори се оплакват и от случаите на бежанци, главно сирийци, които тайно се качвали на ремаркетата през нощта докато те чакат на опашка за митницата. Вече имало няколко такива случая. При проверката на българската митница ако заловели нелегални в турски тир шофьорът подлежал на съд по българските закони.