Подкрепата за кабинета не е безусловна, предупреди Първанов
Подкрепата за кабинета не е безусловна, предупреди Първанов / снимка: БГНЕС
Подкрепата за кабинета не е безусловна, предупреди Първанов
76101
Подкрепата за кабинета не е безусловна, предупреди Първанов
  • Подкрепата за кабинета не е безусловна, предупреди Първанов

Час преди пресконференцията с Бойко Борисов, Георги Първанов заяви, че подкрепата за кабинета не е безусловна и ако не бъдат изпълнявани исканията им, ще я оттеглят. От АБВ се определиха за социалният коректив на новия кабинет.

Сред политиките, които ще отстоява АБВ, са развитие на ядрените мощности на страната, като строежа на АЕЦ „Белене” например както и иницииране на дебат за отмяна на плоския данък. От АБВ са против и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване. По всички тези въпроси имат сериозни разминавания с Реформаторския блок и ГЕРБ.

„Ако тези записи, тези политики не се реализират, ако има отстъпление от тях, ние нямаме работа в тази компания. Така че всичко зависи от конкретните резултати. Но нямаме основание да  тръгнем предубедено, и не сме имали предварително решение дали да бъдем ангажирани с един или друг състав на кабинета”, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов.

Попитан ще съумее ли АБВ да работи с реформаторите, при условие, че на няколко пъти СДС и ДСБ инициираха подписки в парламента за отстраняването му като държавен глава, Георги Първанов заяви: „Аз съм отворен за диалог и имаме база, върху която можем да работим заедно, преди всичко правителството и парламентарната ни група”.

„Ние няма да отстъпим от постигнатите договорености. И не бихме търсили някакви самоцелни противопоставяния, напротив, бихме търсили диалог за изглаждане на противоречията, когато, или ако те се появят. Дано не се случи, макар, че управлението е един жив организъм и е неизбежно да се случи”, допълни Първанов.

И бъдещият вицепремиер Ивайло Калфин и Георги Първанов заявиха, че АБВ ще бъде социалният коректив в управлението и участието им в изпълнителната власт с ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичен фронт, няма да наруши лявата идентичност на партията им.