БНБ отне разрешителното на КТБ за увеличаване на капитала
БНБ отне разрешителното на КТБ за увеличаване на капитала / снимка: БГНЕС, архив

Управителният съвет на БНБ отне издаденото разрешение на Корпоративна търговска банка от март да увеличи капитала си с 35 милиона евро чрез заем от една от фирмите, свързани с мажоритарния акционер в банката Цветан Василев, предава Нова телевизия.

В съобщението си централната банка обяснява, че КТБ е финансирала непряко дружеството и цялата вноска от фирмата към банката е станала с пари от самата КТБ.

А по-късно днес се очаква финансовият министър Румен Порожанов да докладва пред депутатите какви са рисковете България да бъде съдена заради казуса „КТБ" и какви суми трябва да се подготвим да плащаме.

Ето съобщението, публикувано на страницата на БНБ:

На основание текстове от Закона за кредитните институции Управителният съвет на БНБ отне издаденото разрешение на "Корпоративна търговска банка съгласно заповед на подуправителя на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор", се посочва в прессъобщение на Централната банка.

Съгласно тази заповед на подуправителя е позволено на КТБ да включи в капитала си от втори ред сумата в размер на левовата равностойност на 35 000 000 /тридесет и пет милиона/ евро, привлечена по силата на договор за предоставяне на заем под
формата на подчинен срочен дълг, сключен на 24 март 2014 г. между банката, в качеството й на заемател, и "Технологичен център - Институт по микроелектроника /ТЦ-ИМЕ/" АД, в качеството на заемодател, съобщава БНБ.

В хода на надзорната инспекция в КТБ, извършена в периода 4 юли 2014 - 14 октомври 2014 г., на база данни към 30 юни 2014 г. е установено, че банката е финансирала непряко заемодателя и цялата вноска от него към КТБ по договора е направена със средства, осигурени от самата банка.

По такъв начин КТБ непряко е финансирала плащанията към самата нея, извършени от заемодателя ТЦ-ИМЕ по договор за предоставяне на заем.

Съгласно изискването на Европейския парламент условие към капиталовите инструменти, признавани за капитал от втори ред, е предоставянето на заема да не е финансирано нито пряко, нито непряко от банката.

За доказване на съответствието с изискванията на европейския регламент от договора за подчинен срочен дълг, подписан от КТБ и "Технологичен център - Институт по микроелектроника /ТЦ-ИМЕ/" изрично е записано, че "Предоставянето на подчинения срочен дълг не се финансира пряко или непряко от КТБ АД", съобщава БНБ и допълва, че видно от установените от нея факти, това обстоятелство не отговаря на изискванията на нормативната уредба.

За констатирани нарушения вече е уведомена Софийската градска прокуратура, като на 27 октомври 2014 г. й е изпратен докладът на БНБ от надзорната инспекция в КТБ между 4 юли и 14 октомври 2014 година.

Източник: БТА