Мобилен дентален кабинет тръгва из Варненско
Мобилен дентален кабинет тръгва из Варненско / снимка: bulgariasiti.com

Мобилният дентален кабинет на Сдружение „България си ти!" ще посети село Боряна, село Ново Оряхово и град Варна. Проектът е един от първите в света от такъв тип, тъй като се работи с високотехнологична специфична лазерна техника, която дава възможност за прецизна диагностика и ефективно лечение. Изпълнител на проекта е д-р Евгений Миронов, а координатор за Североизточна България е д-р Ивайло Василев.

Първите пациенти на мобилния център в региона са семейство Добреви от Боряна, които са надарени с 10 деца, и семейство Петрови, които имат 13 деца. Двете семейства са „под крилото" на Сдружение „България си ти!". Освен тях на зъболекарския стол в кабинета ще седнат и още много други нуждаещи се хора, живеещи в двете населени места.

Друга „спирка" на мобилния център ще е Спортното училище „Георги Бенковски" във Варна. От 11:00 часа на 7 ноември пациенти на мобилния дентален център ще бъдат учениците, които са участвали в образователната инициатива на Сдружението - „Цветна олимпиада".

Освен работата с пациентите, д-р Василев и д-р Миронов ще обучават двама дентални специалисти за работа с новите технологии. Това са д-р Николай Бинев и д-р Станислава Стоянов. А също така двамата специалисти на Сдружение „България си ти!" ще демонстрират как се работи с лазерната техника пред студенти по дентална медицина от Варна.

Основните цели на проекта са безплатни лечение и диагностика на деца и възрастни в социално слабо положение, прилагане на нови технологии - одобрени и използвани в ЕС, и обучаване на млади специалисти за работа с новите технологии.