В деня на убийството майката на детето е подала сигнал срещу бащата в полицията
В деня на убийството майката на детето е подала сигнал срещу бащата в полицията / снимка: Dariknews.bg, архив
В деня на убийството майката на детето е подала сигнал срещу бащата в полицията
76047
В деня на убийството майката на детето е подала сигнал срещу бащата в полицията
  • В деня на убийството майката на детето е подала сигнал срещу бащата в полицията

В деня на убийството майката на 2-годишното момиченце е потърсила съдействие от полицията и от „Закрила на детето" за това, че дъщеря й е била отвлечена.

Резултат от работата на институциите обаче не последвал, въпреки че на пръв поглед са спазени всички процедури.

Баща уби дъщеричката си, след което се самоуби. Кървавата сцена се е разиграла вчера следобед в жилище в квартал „Редута". Двете тела са били открити от майката на мъжа.

Служителят на „Закрила на детето", който е приел сигнала на разтревожената майка, обясни за Дарик, че до този момент службите не са имали информация, че детето е изложено на риск. Кавгата между двамата родители възникнала заради отказа на майката да повери детето на баща му.

В понеделник привечер двамата родители, които нямат брак и живеят разделени, се срещнали, с уговорката 33-годишният Николай да види дъщеря си. Между двамата възрастни възникнало пререкание, мъжът взел детето и изчезнал.

До този момент институциите не са имали информация бащата да е създавал някакви проблеми при отглеждането на момиченцето, нито, че е имал криминални регистрации. На следващия ден разтревожената жена отишла в столичното 7-о РУП, за да съобщи, че детето и е отвлечено и да потърси помощ.

Оттам и обяснили, че не са компетентни в случая и я насочили към „Закрила на детето", където тя се среща с Петър Петров, юрист-консулт в отдела: „Дамата пристигна в отдел „Закрила на детето" между 13.30-14.00 часа, с информация, че детето й и биологичният му баща са в неизвестност от понеделник вечерта, когато той го е взел. Двамата не са живеели заедно и детето не е припознато от биологичния баща. Съгласно закона тя е единствен законен представител на детето. Те са имали конфликт помежду си, като мъжът е проявявал агресивно поведение спрямо нея. Майката сподели, че нееднократно е търсила съдействие от телефон 112. Не знам поради какви причини такова съдействие не е указано. Във вторник сутринта жената е посетила 7-о РУП, където е искала да подаде жалба. Не знам поради какви причини не е подала жалба, разговаряла е със служител, който я е насочил към нас".

От пресцентъра на СДВР категорично отрекоха информацията майката на убитото момиченце да е посещавала районния участък във вторник. Въпреки че от „Закрила на детето" записват обясненията на жената, че тя е препратена към тях именно от полицията, в крайна сметка я насочват отново към МВР.

„Насочихме я да отиде да подаде жалба в Първо районно управление, като информацията, която да подаде, е, че детето е отвлечено. Консултирахме я да се обади на националната линия за изчезнали деца", каза Петров.

Той обясни, че процедурата, по която е обработен сигналът на майката, е изцяло спазена. Оценката, която „Закрила на детето" изготвят след всичката получена информация е, че няма риск за детето: „Детето, в лицето на биологичния баща, припознава своя баща. То е отишло доброволно при него. Имахме уговорка с жената да върне обаждането до края на деня, ако не го направи, ние вече да осъществим контакт със съответните институции".