Преглеждат безплатно за рак на гърдата 1000 жени
Преглеждат безплатно за рак на гърдата 1000 жени / Sofia Photo Agency, архив

Хиляда жени от Старозагорско на възраст между 30 и 49 години могат да се прегледат безплатно за рак на гърдата в Онкологичния център. Кампанията ще продължи до края на февруари догодина и е насочена към четири уязвими групи от нашето общество: безработни, жени с физически увреждания, многодетни майки и жени от малцинствените групи.

Ранната диагностика води до качествено лечение и излекуване, убедени са специалистите. Данните сочат, че ежегодно от рак на гърдата у нас се разболяват около 3 800 души, а в Старозагорска и Сливенска област през миналата година те са били 224.

Както в развитите страни, така и у нас се наблюдава по-висок процент на ранно откритите случаи на карценом на млечната жлеза, поясни директорът на Онкологичния център в Стара Загора д-р Петьо Чилингиров. Отчита се и намаляване на смъртността на пациентите с рак на млечната жлеза и увеличаване на тяхната преживяемост-29 на 100 000 души население. Поне веднъж месечно жените да обръщат внимание на гърдите си и при най-малките съмнения да потърсят специалисти, както и веднъж в годината да извършват профилактични прегледи, съветват лекарите.

Записването за безплатните прегледи за рак на гърдата в Стара Загора е на следните телефони: 0884 765 147, 0899 176 112 и 0878 426 933. Прегледите ще се извършват всеки ден от 12 до 14.30 часа в Комплексния Онкологичен център. 33 дами на възраст от 31 до 49 години вече са заявили желание да се прегледат за рак на гърдата, информира Милена Илиева от Сдружение „Свят без граници", които са местните партньори на кампанията.

Безплатните профилактични прегледи в Стара Загора са дарени от AVON и са част от кампанията „От любов към живота". От нея са събрани над 1,4 млн лева, с които са закупени мамографска апаратура и седем ехографа. Миналата година те бяха дарени на болници в градовете Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Шумен и Плевен. Тази година с тях ще бъдат направени над 6 900 прегледа за рак на гърдата.