Президентът връчва мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ в сряда
Президентът връчва мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ в сряда / снимка: БГНЕС

Много е вероятно съвсем скоро да има правителство, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев след консултациите на Реформаторския блок при президента Росен Плевнелиев, които държавният глава прави с парламентарните сили, преди да връчи мандат за съставяне на кабинет. В сряда се очаква президентът да връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ за съставяне на кабинет.

От Реформаторския блок заявили пред държавния глава позицията си, че при сегашните изборни резултати е много важно да се състави правителство с първия мандат - с този на ГЕРБ, а не да се върти рулетката, каза Кънев.

ГЕРБ ще предложат премиер, посочи още Кънев и допълни, че при условията, при които разговарят ГЕРБ и Реформаторският блок - за подробно коалиционно споразумение, програмна декларация и осигурено парламентарно мнозинство, реформаторите ще подкрепят премиера, който ГЕРБ предложи. Попитан за възможността той бъде предложен за премиер, Радан Кънев каза, че не би обсъждал тази хипотеза, и смята, че тя е с изключително малък шанс.

Кънев допълни, че в ГЕРБ ще бъде взето решение кой е техният кандидат за министър-председател.

Не сме обсъждали състава на правителството, категоричен беше Радан Кънев. Той отказа да коментира колко министерски кресла ще получат Реформаторите, ако участват в кабинет с ГЕРБ. Не са коментирани и имена, заяви Кънев.

Радан Кънев каза още, че от Реформаторския блок ще представят своите предложения за министри днес, като уточни, че те не са нито осем, нито девет, а отговарят на получения от тях резултат на изборите.

Лидерът на ДСБ коментира още, че програмната декларация, която подготвят с ГЕРБ, е най-подробният подобен документ в новата българска история, и допълни, че до момента много пъти са избирани министри без никаква програма, което е лоша практика. Подобно нещо няма да се случи. Ще има ново ниво на коалиционна култура, каза Кънев. Той каза още, че подкрепа за програмата на правителството трябва да се търси от политически сили, които са заявили готовност за реформи. Програмата на правителството се одобрява месец след неговото гласуване в парламента. Ако има такова правителство, то ще има изключително подробна и ангажирана по срокове програма, допълни Кънев.

На срещата Реформаторите са обсъдили с президента и належащите реформи, най-вече в областта на съдебната система.

От 14:00 ч. започна и срещата на президента Росен Плевнелиев с представителите на ДПС. От страна на ДПС в срещата участват председателят на групата Лютви Местан и заместниците му Станислав Анастасов, Тунчер Кърджалиев и Ферихан Ахмедова. Сред основните теми на консултациите в президентството са неотложните задачи и реформи, както и приоритетите на 43-то Народно събрание.