Културен афиш
Културен афиш / www.sxc.hu

Регионална библиотека "П. Р. Славейков", Издателство "Жанет 45" и Яна Букова ви канят на първо представяне във Велико Търново на второто и преработено издание на романа „Пътуване по посока на сянката" - една книга, на която нещата се случват по два пъти като на героя й. Думи за книгата ще каже Мая Ангелова. Представянето е на 5 ноември от 17,30 ч. в читалнята на Регионална библиотека "П. Р. Славейков".

Неизвестни досега снимки, документи и писма от живота на първата българска оперна певица, завоювала слава по европейските сцени в началото на XX век, е събрала в книга журналистката от БТА Румяна Лечева. Премиерата на "Истинската история на Христина Морфова" ще бъде на 6 ноември от 16,00 часа в Музей "Сарафкината къща" във Велико Търново. Книгата е подготвена за печат от издателство "Сиела" и ще бъде представена от Катя Митова-Ганева от Регионалния исторически музей. Документалният разказ на Румяна Лечева, събран в 500 страници, е една своеобразна епитафия. Той проследява детството на певицата Христина Морфова в Стара Загора, годините й в Първа девическа гимназия в София, студентските й години, когато се запознава с пианистката Людмила Прокопова, нейна корепетиторка и първа приятелка до края на живота й, блестящите гастроли по европейските сцени.

Изложба „Вдъхновено от природата" ще бъде открита на 6 ноември от 18,00 часа във филиал „Славейче" на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков" във Велико Търново. Свои творби ще представи младата авторка Гергана Михайлова. Експозицията й включва ръчно изработени изделия от филц, дърво, хартия и стъкло. Идеята на библиотекарите е да предоставят пространство на млади автори от града и региона, които да представят своето творчество.

„Следобед на игрите" организират на 8 ноември (събота) младите творци от Клуб „Таралеж" във В. Търново. Те канят всички желаещи от 15,00 ч. на топло покрай печката, за няколко часа забавление около масата с карти, зарчета и пионки в ръце.

В съботния афиш на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 8 ноември от 11.00 ч. в читалище „Искра“ във Велико Търново, гостува спектакълът на Държавен куклен театър – Бургас „Бон-бон, оле! “. Автори на текста са Томас Имов и Мирослава Топчиева. Постановката е на Томас Имов, сценографията и куклите – на Свила Величкова, а музиката – на Кристиян Бояджиев. Актьорите, които участват в спектакъла са Женя Георгиева, Грета Кръстева и Неделина Роселинова. „Бон-бон, оле!“ е едно шеметно, пъстро, магическо вариете, в което бонбоните пеят, тортите се превръщат в екзотични птици, кроасаните играят казачок, а тарталетите са прелестни балерини. Но в забавната програма на сладкишите нахълтва чудовището Плесен, което успява да въвлече в недоразумения, хитри планове и предателство захарните герои и да вземе магическата пръчка на Водещия – магьосника Бонбон. Захарното царство е застрашено. Но отчаянието ще обедини героите и те ще спасят захарния свят.

120 години от съществуването на театър в Самоводене ще бъдат отбелязани на 8 ноември, събота. Театралите ще честват юбилея с премиерата на "Михал" от Сава Доброплодни. Спектакълът ще се играе от 18,30 ч. на сцената на местното читалище „Извор - 1873". Постановкта е на Йорданка Самсиева.