България е страната с най-лоша позиция в ЕС относно свободата на словото
България е страната с най-лоша позиция в ЕС относно свободата на словото / снимка: sxc.hu
България е страната с най-лоша позиция в ЕС относно свободата на словото
75994
България е страната с най-лоша позиция в ЕС относно свободата на словото
  • България е страната с най-лоша позиция в ЕС относно свободата на словото

България е страната с най-лоша позиция в Европейския съюз по отношение на свободата на словото, но има потенциала да промени тази тенденция. Това заяви председателят на „Репортери без граница"- Швейцария Жерар Чоп, по време на пресконференция, представяща проекта „Демокрацията е процес", който се осъществява между швейцарската журналистическа организация и фондация „Дарик". Според швейцарската журналистка Терез Ходлер страната ни се нуждае от ясни медийни закони.

В рамките на проекта „Демокрацията е процес" български журналисти ще обменят опит с швейцарските си колеги, а целта е по-голяма прозрачност и свобода в родното слово, заяви водещата на предаването „Кой говори" по Дарик и ръководител на проекта Пролет Велкова:

"Говорим за реформа в съдебната система. Да видим как при тях функционира, как работят независимите органи, ако има обществени поръчки- биват ли те корумпирани или не. Всичко това смятаме да направим през разказите на компетентни хора в Швейцария."

По думите на Терез Ходлер свободата на словото е трудна битка, но може да бъде спечелена, стига да има ясни правила, по които журналистите да се ръководят:

"Ситуацията в България не е толкова остра. Това е една трудна битка и вие като журналисти я водите, ние можем само да ви насърчим да продължите напред".

Председателят на Управителния съвет на Репортери без граница - Швейцария Жерар Чоп е на мнение, че икономическата тежест върху българските медии изиграва съществена роля при формирането на информация:

"Това, което виждам като проблем по отношение на свободата на словото, е силната концентрация на частни капитали в собствеността на медии, пълната липса на прозрачност, по отношение на собствеността, икономическата тежест върху дадена медия изиграва роля при формирането на информацията, която отива до обществото. И не на последно място - нездравословната политическа и социална среда."

Темите от проекта „ Демокрацията е процес" ще бъдат представени в ефира на Дарик радио.