Свлачище затвори път в Асеновград
Свлачище затвори път в Асеновград / снимка: dariknews.bg

Свлачище затвори напълно пътя между асеновградските квартали Горни Воден и Долни Воден.

Процесът е тръгнал преди около седмица, но рано тази сутрин пропадна голям участък от трасето, на около 400 метра от кръстовището за Долни Воден, съобщи за Дарик ресорният зам.-кмет Пламен Йончев.

Пропадналият участък е дълъг около 50 метра и 50 см дълбок, а още 100-тина метра са с напукан асфалт. Цялото свлачище е дълго между 300 и 400 метра, а дълбочината му е над 30 метра. Работата е много специфична и сложна, затова сега търсим инженери геолози, които да проектират укрепителни съоръжения за свлачището, уточни зам.-кметът.

Отворен е обходен маршрут между двата квартала. Това е старият път от Асеновград за Горни Воден, по който в момента могат да се движат високо проходими коли. До 2 дни трасето ще бъде разширено и чакълирано, за да могат да минават и леки автомобили.

По думите на зам.-кмета, проблемни ще бъдат сметосъбирането и градският транспорт в двата квартала. Боклукът ще се събира в чували и ще се извозва с микробуси, а по линиите на градския транспорт ще се движат само маршрутки, обясни Пламен Йончев.